x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alegeri Franţa 2012: Tot ce trebuie să ştii despre programele candidaţilor la prezidenţiale

Alegeri Franţa 2012: Tot ce trebuie să ştii despre programele candidaţilor la prezidenţiale

22 Apr 2012   •   05:55
Alegeri Franţa 2012: Tot ce trebuie să ştii despre programele candidaţilor la prezidenţiale

François Hollande, Nicolas Sarkozy si trei outsideri sunt principalii candidati, in aceasta ordine potrivit sondajelor, la alegerile prezidentiale franceze prevazute pentru duminica si pentru 6 mai, relateaza AFP, care prezinta punctele principale ale programelor celor cinci aspiranti.

François HOLLANDE (socialist)

- Economie: reducerea deficitului public in vederea atingerii unui echilibru la sfarsitul lui 2017, scaderea costurilor muncii printr-un nou transfer catre impozite, o reforma fiscala cu o transa de 75% pentru veniturile ce depasesc un milion de euro anual, cresterea impozitului pe avere pentru cei bogati, taxarea patrimoniului "exilatilor fiscal", eliminarea unor "gauri fiscale" in valoare de 29 de miliarde de euro.

- Societate: creare a 60.000 de posturi in educatie intr-un termen de cinci ani, acordarea dreptului la casatorie si adoptare cuplurilor de acelasi sex, o revenire partiala la pensionarea la varsta de 60 de ani, diminuarea numarului de imigranti admisi (fara un obiectiv cuantificat), asistenta medicala in vederea unui sfarsit de viata demn, reducerea ponderii domeniului nuclear de la 75% la 50% pana in 2025.

- Institutii: drept de vot pentru strainii comunitari in alegerile locale, introducerea reprezentarii proportionale in alegerile legislative, reducerea cu 30% a remuneratiei presedintelui si ministrilor.

- Politica externa: renegocierea tratatului bugetar european in vederea adaugarii unor masuri care sa favorizeze cresterea economica, retragerea trupelor franceze din Afganistan pana la sfarsitul lui 2012.

Nicolas SARKOZY (dreapta)

- Economie: echilibrarea conturilor publice inca din 2016, cresterea TVA de la 19,6 la 21,2 la suta in vederea finantarii unor scaderi a cheltuielilor patronatelor destinate stimularii competitivitatii industriei, impozitarea "exilatilor fiscal", interzicerea primelor de concediere in contractele de management ("parachutes dorés"), continuarea aplicarii unei masuri ce prevede ca postul unuia din doi functionari care se pensioneaza sa fie desfiintat.

- Societate: injumatatirea numarului imigrantilor clandestini (la 100.000) si inasprirea conditiilor de reintregire a familiei, consolidarea politicii penale vizand minorii si a arsenalului de lupta impotriva apologiei terorismului, etichetarea carnii in functie de modul de sacrificare, o reforma a formarii profesionale.

- Institutii: introducerea in Constitutie a obiectivului revenirii la echilibrul finantelor publice (regula de aur), introducerea unei "doze" de reprezentare proportionala in alegerile legislative, diminuarea cu aproximativ 10% a numarului de parlamentari.

- Politica externa: revizuirea Acordurilor Schengen in vederea consolidarii controlului la frontiere si aplicarea unui Buy European Act (dupa modelul unei legi americane care obliga statul sa utilizeze produse fabricate intern in contractele publice), o retragere a trupelor din Afganistan devansata la sfarsitul lui 2013.

Jean-Luc MELENCHON (stanga radicala)

- Economie: anularea puterii de delocalizare si de speculare a bancilor si pietelor financiare, suprimarea "scutului fiscal" ce limiteaza impozitarea celor mai bogati, impozitarea veniturilor financiare si ale intrepinderilor, controlul circulatiei capitalurilor la frontierele UE, salariu minim (brut) de 1.700 de euro pe luna, venit plafonat la maximum 360.000 de euro pe an.

- Societate: regularizarea situatiei imigrantilor fara documente, dublarea bugetului cercetarii, angajari in domeniul educatiei.

- Institutii: convocarea unei Adunari Constituante in vederea introducerii celei de a VI-a Republici parlamentare, reprezentare proportionala in toate tipurile de alegeri

- Politica externa: referendum asupra proiectului de tratat bugetar, refacerea statutului si misiunii BCE - care trebuie sa imprumute statele in mod direct, la dobanzi mici -, retragerea trupelor franceze din Afganistan si a Frantei din NATO.

Marine LE PEN (extrema dreapta)

- Economie: echilibru bugetar in 2018, iesirea din zona euro si revenirea la franc, monetizarea datoriei publice - ceea ce ar determina Banca Frantei sa tipareasca moneda si sa se substituie pietelor cu scopul de a imprumuta statul.

- Societate: reducerea la 10.000 a numarului de noi imigranti admisi anual in Franta, suprimarea reintregirii familiei si a dreptului de a obtine cetatenia franceza in baza nasterii pe teritoriul francez, expulzarea sistematica a imigrantilor "ilegali", acordarea de responsabilitate penala minorilor in varsta de peste 13 ani, interzicerea "semnelor ostentative" religioase utilizatorilor de servicii publice, acordarea de prioritate francezilor in accesul la locuri de munca si ajutoare sociale, un referendum privind pedeapsa cu moartea.

- Institutii: iesirea din UE, revenirea la frontierele nationale, retragerea imediata a fortelor prezente in Afganistan.

François BAYROU (centru)

- Economie: restabilirea echilibrului bugetar in 2016, cresterea TVA-ului cu un punct procentual inca din 2012, reforma fiscala pentru impozitarea veniturilor mari, diminuarea scutirii fiscale, crearea unui "Comisariat pentru Strategii de Productie", diminuarea constrangerilor impuse intreprinderilor, introducerea unei etichete "Made in France", crearea unui contract de munca unic.

- Societate: controlarea fluxurilor migratorii - fara un obiectiv cuantificat, dezvoltarea uceniciei si alternantei, contract de munca unic, votarea in 2012 a unei legi privind egalitatea barbati-femei, lupta impotriva traficului de arme, 40% energie regenerabila in 2030, crearea unei "uniuni civile" pentru homosexuali.

- Institutii: referendum privind moralizarea vietii publice, scaderea numarului de deputati, introducerea unei cote de reprezentare proportionala de 25%.

- Politica externa: alegerea presedintelui UE prin sufragiu universal.

×