x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe ALERTĂ Autoportretul lui Leonardo da Vinci ar putea dispărea

ALERTĂ Autoportretul lui Leonardo da Vinci ar putea dispărea

27 Iun 2012   •   11:07
ALERTĂ Autoportretul lui Leonardo da Vinci ar putea dispărea

Singurul autoportret al lui Leonardo da Vinci cunoscut universal este atat de valoros incat a fost scos din magazie pentru afisare publica doar de trei ori in secolul trecut, informeaza Daily Mail.

Expertii in arta se tem ca autoportretul se va deteriora si nu va mai fi posibil sa fie restaurat pentru ca a fost expus in conditii jalnice. Desenul este realizat cu creta rosie pe hartie si "sufera" de pete, care nu ar fi trebuit sa fi aparut. Autoportretul lui Leonardo da Vinci a fost achizitionat in 1839 de Regele Carlo Alberto de Savoy si s-a aflat la Biblioteca Regala aproximativ 100 de ani.

In 1929, a fost scos din depozit si atarnat pe un perete, insa, autoportretul a fost expus la lumina soarelui, ceea ce a cauzat deteriorarea si au aparut pete. Cand a fost expus din nou in 2006 si in 2011, petele erau vizibile. In urma testelor facute pe desen, s-a demonstrat ca autoportretul este grav avariat si deteriorat, iar restaurarea este "cel putin delicata si riscanta".

Autoportretul a fost realizat la inceput anilor 1500, cand Leonardo da Vinci avea aproximativ 60 de ani. Expertii in arta sustin ca orice expunere a desenului trebuie sa fie de scurta durata si cu un numar limitat de vizitatori, pentru ca, la fel ca un om bolnav, desenul lui Leonardo va avea nevoie de ceea ce expertii numesc "o lunga perioada de odihna".

×