x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Alertă sanitară la sediul guvernului din Hong Kong: Clădirea este contaminată cu bacteria ce provoacă "boala legionarului"

Alertă sanitară la sediul guvernului din Hong Kong: Clădirea este contaminată cu bacteria ce provoacă "boala legionarului"

03 Ian 2012   •   10:18
Alertă sanitară la sediul guvernului din Hong Kong: Clădirea este contaminată cu bacteria ce provoacă "boala legionarului"

Autoritatile din China au confirmat existenta, in cladirile guvernamentale din Hong Kong, a bacteriei care cauzeaza legioneloza, asa numita "boala a Legionarului", o forma a pneumoniei.

Oficiali din Sanatate au inceput o investigatie luna trecuta, dupa ce un ministru a fost spitalizat, fiind suspectat ca are aceasta boala, relateaza BBC News.

In urma analizelor de laborator, s-a dovedit ca nivelul bacteorologic se situeaza la un nivel de peste 14 ori mai mare decat limitele normale.

Expertii au colectat mostre de apa din mai multe zone ale noului complex si au confirmat prezenta bacteriei. Testele au iesit pozitive inclusiv pe mostrele de apa luate din toaleta folosita de premierul Donald Tsang.

Un reprezentant al autoritatilor medicale a declarat insa ca nu este necesar ca oficialii sa stea departe de noile cladiri. Noul complex, care a costat 708 milioane de dolari, a fost deschis in august.

Ce este boala legionarilor

Legioneloza este o boala infectioasa potential mortala cauzata de bacterii aerobe Gram-negative din genul Legionella. Peste 90% din cazurile de legioneloza sunt cauzate de Legionella pneumophila, un organism acvatic care traieste la temperaturi de 25–45 grade Celsius, cu o temperatura optima la circa 35 grade Celsius.

Legioneloza ia doua forme distincte:

- Boala legionarilor, denumita si "febra legiunii" - este forma mai grava a infectiei, care produce pneumonie

- Febra Pontiac este cauzata de aceeasi bacterie, dar produce o afectiune respiratorie mai usoara, fara pneumonie, asemanatoare gripei.

Boala legionarilor isi trage numele din iulie 1976, cand a avut loc o epidemie de pneumonie in randul participantilor la o conventie a organizatiei Legiunea Americana la Philadelphia. La 18 ianuarie 1977, agentul generator al bolii a fost identificat, bacteria nou descoperita fiind denumita Legionella. Unele persoane se pot infecta cu legionella fara a avea vreun simptom, sau cel mult simptome usoare.

Legionella se transmite pe calea aerului, fiind inhalata cu usurinta. Se pare ca o sursa importanta ar fi turnurile de racire si instalatiile de aer conditionat. Ca surse naturale se poate intalni in ape curgatoare sau helesteie. Odata intrata in organism, bacteria incubeaza o perioada de circa 2 saptamani. Simptomele includ manifestari asemanatoare cu cele ale gripei: febra, frisoane si tuse uscata. In cazul stadiilor avansate, apar probleme gastrointestinale, afectarea sistemului nervos, diaree, greata, stare generala alterata si care se agraveaza in fiecare zi cu decompensare respiratorie, cei mai afectati fiind copiii pana in 12 ani si batranii.

Oameni aparent sanatosi, purtatori ai acestei bacterii, prin stranut, prin simpla conversatie, imprastie picaturi de saliva care plutesc in aer. Acestea sunt preluate de instalatiile de aer conditionat si repuse in circulatie si inhalate. (V.M.)

×