Un “contingent” de 2.000 de rozătoare a fost paraşutat în Guam, în misiune specială, pentru a nimici şarpele brun de copac care a pus stăpânire pe insulă. Este o specie invazivă care a ajuns în Guam cu totul întâmplător, cel mai probabil pe o navă de transport care nu a fost controlată corespunzător. Şarpele brun de copac s-a înmulţit rapid pe insulă, unde a găsit condiţii prielnice. Este un animal foarte stricător, provocând pierderi de milioane de dolari prin daunele provocate vieţii sălbatice şi comerţului deopotrivă.
Această specie a ajuns în Guam prin anii 1950 şi, de atunci, s-a înmulţit peste măsură, iar eforturile de stârpire de până acum nu au dat rezultatele scontate. Speranţa vine însă de la contingentul de şoricei care habar nu a avut că i se încredinţează o asemenea misiune importantă, mai ales că, prin legile firii, şarpele este cel care ucide şoareci pentru a-i mânca, şi nu invers. Dar tocmai în asta constă tot tâlcul, pentru că şoarecii paraşutaţi de armata americană în Guam erau deja morţi când au “pornit” în misiune. Rozătoarele fuseseră îndopate cu analgezice având ca ingredient acetaminofen, o substanţă activă din care, dacă un şarpe consumă numai 80 de miligrame, moare.
Şoarecii astfel “echipaţi” au fost transportaţi în cutii de carton care, odată aruncate din elicoptere care zboară la joasă altitudine, îşi deschid automat micile paraşute, tot din hârtie şi planează astfe prinzându-se în ramurile copacilor în care se caţără şerpii. Aceştia mănâncă şoarecii morţi, îndopaţi cu substanţa ucigaşă şi mor. Astfel, decimarea şarpelui brun de copac ajută la refacerea speciilor de păsări şi de alte vieţuitoare pe târâtoarea le consumă ca hrană zilnică. (S.Stancu)