x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Amor ghebos la Ambasada Germaniei din Teheran

Amor ghebos la Ambasada Germaniei din Teheran

de Sînziana Stancu    |    01 Feb 2010   •   00:00

Faimosul scandal al "arestării diplomaţilor germani la Teheran", care a circulat săptămâna trecută în presa internaţională, s-a dovedit a fi o exagerare de propagandă a regimului iranian.

Publicaţia Der Spiegel dezminte că ar fi fost vorba despre o afacere de spionaj, dezvăluind că, în realitate, totul nu a fost decât o relaţie amoroasă, cu schimb de e-mail-uri de dragoste, între un poliţist german din serviciul de securitate al Ambasadei acestei ţări la Teheran şi o iraniancă.

Versiunea oficială a iranienilor, dată publicităţii de agenţia oficială de ştiri INSA, era că doi ofiţeri germani ai Ambasadei din Teheran fuseseră arestaţi la data de 27 decembrie 2009, sub acuzaţia de contacte cu aşa-numita "opoziţie verde" a regimului de la Teheran şi de susţinere a protestelor antiguvernamentale ale acesteia.

Ministerul de Externe german a negat imediat raportul, iar ministrul de Externe, Guido Westerwelle, a considerat că ar fi necesară şi publicarea unui răspuns oficial la declaraţiile iranienilor. În realitate, povestea nu este atât de compromiţătoare şi nicidecum un "scandal diplomatic", aşa cum fusese anunţată.

POLITIZATĂ EXCESIV
Totuşi, a pus în încurcătură autorităţile germane, care afirmă că toată povestea a fost "politizată excesiv" de autorităţile iraniene, după ce serviciile de securitate au descoperit corespondenţa electronică a îndrăgostiţilor. Totul a început în noiembrie, când poliţia iraniană urmărea cu mare atenţie doi ofiţeri germani din serviciul de securitate din cadrul Ambasadei germane din Teheran. Unul dintre ei, Jorg B., atrăsese atenţia serviciilor secrete iraniene din cauza relaţiei lui cu o iraniancă, pe care poliţia din Teheran o bănuia că are legături cu liderul opoziţiei, Hossein Musavi.

Mai mult, INSA informase că femeia e "agent secret", de la care diplomaţii străini obţineau informaţii "la orice oră din zi şi din noapte".
Cazul lui Jorg B. nu este singurul de acest gen. În 2008, un alt ofiţer german de securitate de la Ambasada din Teheran, Ingo W., a fost luat în colimator de autorităţile iraniene, pentru că avea relaţii cu o iraniancă şi a fost nevoit să se întoarcă în Germania, dar cazul său nu a fost "politizat". Acum însă, Teheranul e supărat pe guvernul german, pentru că acesta a promis că va sprijini Israelul în demersurile sale pentru impunerea de noi sancţiuni Iranului.

×
Subiecte în articol: externe