x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Apple ar trebui nu doar "să gândească diferit" ci şi "să acţioneze diferit"

Apple ar trebui nu doar "să gândească diferit" ci şi "să acţioneze diferit"

23 Feb 2012   •   15:10
Apple ar trebui nu doar "să gândească diferit" ci şi "să acţioneze diferit"

In ultimul timp au aparut numeroase materiale in presa internationala care arata conditiile inumane in care se fabrica produsele Apple, scrie Washington Post.

Saptamana aceasta, Bill Weir, jurnalist al ABC News, a realizat un reportaj intr-una dintre fabricile Foxconn din China, reusind astfel, pentru prima data, sa intre intr-una dintre fabricile in care se fabrica componente Apple in China.

Reportajul arata ca un iPad este fabricat in cinci zile de 325 de perechi de maini, in 141 de pasi. Mainile apartin muncitorilor care lucreaza 12 ore pe zi, ei fiind platiti cu 1 dolar si 78 de centi pe ora. Multi dintre cei care lucreaza in fabrica Foxconn traiesc intr-un camin din apropiere in camere mici in care dorm 6 sau 8 persoane. Pentru aceste camere, angajatii platesc 17 dolari si 50 de centi pe luna.

In reportajul ABC News, au fost luate interviuri angajatilor. Acestia se plang de salariile mici si de program, dar nu au vorbit despre conditiile inumane din fabrica.

Compania Apple pune accent pe siguranta si isi respecta angajatii, a declarat un purtator de cuvant. Luna aceasta, Apple a acceptat sa permita inspectorilor independenti sa viziteze fabricile sale din China, dupa numeroase critici privind conditiile inumane in care muncitorii care asambleaza gadgeturile ca iPad si iPhone lucreaza. In fabricile din Shenzhen au avut loc, in ultimii ani, numeroase accidente de munca, dar si sinucideri care au fost puse pe seama epuizarii.

Inspectorii asociatiei "Fair Labour" vor monitoriza conditiile de lucru ale fabricii Foxconn, din Shenzhen, unde 13 muncitori s-au sinucis in 2010. Va mai fi verificata si o alta fabrica, din orasul Chengdu, Apple dand asigurari ca muncitorii pot vorbi liber cu inspectorii.

Odata cu aparitia informatiilor legate de conditiile ingrijoratoare din fabrici, oamenii au inceput sa constientizeze ca produsele performante nu apar dintr-odata si ca pentru a fi realizate este nevoie de sute de persoane, care muncesc in medii care nu sunt de fiecare data umane.

Nu este vorba doar de produsele Apple. Se pare ca in aceste cladiri se lucreaza la proiecte Intel, Nintendo, Dell, Hewlett-Packard, Motorola, Sony, Lenovo. Washigton Post scrie ca nu este o problema a companiei Apple ci a intregii industrii. Este o problema care tine de drepturile omului. Ca si consumatori, avem responsabilitatea de a cere companiilor sa creeze medii umane lucratorilor. Pentru Apple, este primul test care demonstreaza daca este intr-adevar liderul noii economii. Daca le spui tuturor ca esti altfel decat ceilalti din industrie, oamenii se asteapta la un alt comportament. Acesta este un moment in care Apple poate arata ca nu doar "gandeste diferit" ci si "actioneaza diferit".

×
Subiecte în articol: China angajati fabrica Apple