UPDATE: Egiptul refuză apelurile la un transfer imediat al puterii, a indicat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe egiptean, Hossam Zaki, după apelurile repetate în acest sens ale comunităţii internaţionale, relatează AFP.
"Forţele armate fac un apel. Aţi ieşit în stradă pentru a vă exprima doleanţele şi acum dumneavoastră sunteţi capabili să reveniţi la viaţa normală", susţine armata egipteană, conform unui comunicat citit de un purtător de cuvânt militar pe postul public de televiziune.
Anterior, armata a emis un comunicat în care afirma că înţelege "cererile legitime" ale oamenilor şi se angaja că nu va folosi forţa împotriva protestatarilor, care de peste opt zile cer demisia preşedintelui Hosni Mubarak, aflat la conducerea ţării de aproape 30 de ani.
Este prima reacţie clară a armatei egiptene, considerată pilon al stabilităţii în Egipt şi susţinător al lui Mubarak şi intervine după mesajul de marţi seara al preşedintelui, care s-a angajat să nu candideze la prezidenţialele din septembrie şi să asigure o tranziţie paşnică.
Armata către Mubarak: "Nu vrem să sfârşeşti ca Ceauşescu. Pleacă în pace!"
Armata egipteană i-a transmis preşedintelui Hosni Mubarak un mesaj ascuns, când a anunţat că nu va acţiona împotriva protestatarilor, şi anume că nu vrea să-l umilească şi să "sfârşească precum Nicolae Ceauşescu", a declarat un participant la mitingul de la Cairo, citat de The Guardian.
Comentând asigurările militarilor privind securitatea protestatarilor, Muhammad Warsi, un chirurg în vârstă de 60 de ani, a declarat că "mesajul ascuns" transmis de comandamentul superior al armatei "este acelaşi mesaj transmis de elitele ţării". "Ei îi spun (lui Mubarak) «Te-am iubit acum 30 de ani. Nu vrem să te umilim. Nu vrem să sfârşeşti ca (preşedintele român) Nicolae Ceauşescu. Pleacă în pace", a declarat Warsi.
Egiptenii, care cu doar câteva zile în urmă nu s-ar fi gândit să protesteze, să vorbească de rău despre Mubarak, care se află la putere de 30 de ani, sau să le dea jurnaliştilor cu care stau de vorbă numele lor, au găsit curajul să îşi exprime liber opiniile, comentează publicaţia, citată de Mediafax.
"Este un proces nou pentru noi. Sunt primii noştri paşi. Nu ştim, încă, încotro ne îndreptăm", a declarat Mohammed Gaber, un inginer IT în domeniul petrolier care participa marţi la mitingul de un milion de persoane, în Piaţa Tahrir, din centrul capitalei egiptene. "Ca să fiu cinstit, sunt în continuare surprins. Nimeni nu se aştepta la aşa ceva. Dacă s-ar fi adunat un grup de studenţi, ar fi fost zdrobiţi imediat", a continuat el.
Admiraţia pentru tineri este o temă frecventă a discuţiilor între protestatari. "Îmi este ruşine de generaţia mea. Noi, bătrânii, am stat liniştiţi şi am trăit zeci de ani de corupţie, fără să ridicăm un deget", a declarat Aza el-Hadari, un librar, în vârstă de 63 de ani. "Această generaţie mi-a dat înapot cei mai buni ani din viaţa mea. Îl compătimesc pe Mubarak, care, până la urmă, a fost un erou al efortului de război din 1973, că este obligat să plece cu atât de puţină demnitate. Va rămâne în istoria Egiptului ca preşedintele care a ordonat împuşcarea fiilor şi fiicelor sale", a subliniat Muhammad Warsi.
Azzam Abdel Latif şi soţia sa au realizat un poster cu fiul lor, Lotfi, în vârstă de 28 de ani, alături de raportul autopsiei asupra morţii acestuia, vineri, în timpul confruntărilor dure între poliţie şi protestatari. Lotfi se întorcea de la serviciu, în cartierul Imbaba, pe malul vestic al Nilului, când a fost prins în schimbul de focuri. El trecea pe lângă un copil, rănit de şrapnel. "L-a luat pe copil şi s-a dus să discute cu un poliţist, pe care l-a întrebat de ce trag cu gloanţe reale. Poliţistul i-a tras două gloanţe în piept, iar fiul meu a murit pe loc", a declarat Latif.
Mubarak: "Sunt gata să-mi închei cariera pentru binele poporului"
Hosni Mubarak a anunţat că nu mai candidează la preşedinţia Egiptului. Preşedintele american Barack Obama este cel care l-a determinat pe liderul egiptean să ia această decizie, informează New York Times.
"Nu inteţionez să candidez la următoarele alegeri prezidenţiale. Sunt gata să-mi închei cariera pentru binele poporului. Vreau să predau puterea într-o atmosferă de securitate", a declarat preşedintele Hosni Mubarak.
"În cele câteva luni care au rămas, voi lucra să asigur tranziţia puterii în bune condiţi", a adăugat preşedintele.
În cazul în care Mubarak ar mai fi candidat la preşedinţie, SUA şi-ar fi retras suportul pentru cei mai apropiaţi aliaţi ai Egiptului. Mesajul preşedintelui Obama a fost trasmis liderului egiptean prin intermediul diplomatului Frank G. Wisner, care are legături strânse cu Egiptul .
Prin intermediul mesajului, SUA au cerut pe un ton ferm ca preşedintele Mubarak să nu mai candideze la următoarele alegeri prezidenţiale şi să asigure un proces de votare corect şi liber în luna septembrie.
Premierul britanic, David Cameron, a declarat, miercuri, în faţa Parlamentului, că "tranziţia în Egipt trebuie să fie rapidă, credibilă şi să înceapă imediat”, relatează AFP.
Rămâne de văzut dacă acesta este, de fapt, un semnal pentru Mubarak de a renunţa la putere în acest moment şi de a pune în aplicare promisiunile sale de a se retrage de la cârma ţării în aceste zile, nu peste opt luni, aşa cum îşi propusese preşedintele egiptean.
Întrebat în şedinţa săptămânală în legătură cu declaraţiile făcute de preşedintele american, care a cerut, la rândul său, ca tranziţia în Egipt să înceapă "acum”, David Cameron a răspuns:”Suntem cu totul de acord cu această părere. Tranziţia trebuie să fie rapidă, credibilă şi să înceapă acum”, precizează AFP.
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a făcut apel la preşedintele egiptean Hosni Mubarak, să "acţioneze cât mai repede posibil” pentru a realiza "tranziţia” politică cerută de protestatarii, relatează AFP.
"Mubarak trebuie să răspundă voinţei populare, iar manifestaţiile de protest sunt o expresie a acesteia”, a declarat Ashton în cadrul unei conferinţe de presă, împreună cu ministrul tunisian de Externe, Ahmed Ouneies.
"Trebuie să vedem progrese. Nu există nici cel mai mic dubiu în privinţa manierei în care auzim din stradă scandându-se cuvintele <> şi <> , aceasta înseamnă că este nevoie de ele urgent şi îi cerem preşedintelui Mubarak să acţioneze cât mai repede posibil”, a mai spus Ashton.
În cadrul unei intervenţii solemne la Casa Albă, preşedintele american Barack Obama a declarat, marţi, că "este foarte clar, iar acest lucru i l-am spus şi preşedintelui Mubarak, este că după părerea mea tranziţia ordonată trebuie să fie semnificativă, trebuie să fie paşnică şi trebuie să înceapă acum”.
UPDATE: Departamentul de Stat al SUA a ordonat personalului “neesenţial” din cadrul Ambasadei SUA la Cairo să părăsească această ţară, din cauza situaţiei din Egipt, stat zguduit de un val de proteste fără precedent, în vederea îndepărtării de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak. Acesta este, de altfel, un semnal că Administraţia americană apreciază că situaţia din această ţară s-ar putea agrava.
UPDATE: Aproximativ 50.000 de persoane s-au reunit în faţa moscheii Qaed Ibrahim şi a gării feroviare, în centrul Alexandriei, cel de-al doilea oraş ca mărime din Egipt. Manifestanţii arborează drapele egiptene şi scandează sloganuri care solicită plecarea lui Mubarak.
UPDATE: Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, trebuie să renunţe la putere "până vineri", a declarat liderul opoziţiei, Mohamed ElBaradei.
"Vinerea viitoare va fi numită ziua plecării, când Mubarak va trebui să părăsească ţara după ce a fost la putere 30 de ani. Nu cred că doreşte mai multă vărsare de sânge", a spus ElBaradei, potrivit AFP.
UPDATE: ONU evocă moartea a 300 de persoane de la începutul mişcării de contestare din Egipt
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, a evocat marţi moartea a 300 de persoane de la începutul mişcării de contestare din Egipt, precizând că este vorba despre "rapoarte neconfirmate", relatează AFP.
Navi Pillay s-a declarat "profund alarmată de numărul în creştere al victimelor" din Egipt, ţară afectată de manifestaţii fără precedent. "Numărul victimelor creşte în fiecare zi şi unele rapoarte neconfirmate sugerează că 300 de persoane ar fi putut fi ucise, peste 3.000 de persoane rănite şi sute arestate", a precizat ea, citată într-un comunicat.
"Cer insistent autorităţilor egiptene să se asigure că poliţia şi celelate forţe de securitate evită cu scrupulozitate folosirea forţei", a adăugat ea. Apreciind că mişcarea populară din Egipt "s-a exprimat în mod curajos şi paşnic", Înaltul Comisar a cerut autorităţilor egiptene să "asculte cererile poporului egiptean în favoarea reformelor fundamentale pentru ameliorarea drepturilor omului şi a democraţiei".
UPDATE: În piaţa Tahrir din Capitala Egiptului, Cairo, s-au adunat deja câteva sute de mii de manifestanţi, care au răspuns apelului de a participa la ceea ce a a fost numit "marşul celor un milion de oameni”, relatează AFP. Apelul a venit din partea unei mişcări care solicită de circa o săptămână plecarea de la conducerea statului a preşedintelui Hosni Mubarak, care se află la putere de 30 de ani.
Manifestanţii, mulţi dintre ei arborând drapele egiptene, s-au adunat în această piaţă devenită epicentrul revoltei populare care s-a soldat, potrivit estimărilor comisarului ONU pentru Drepturile Omului, Navi Pillay, cu moartea a 300 de persoane, de la 25 ianuarie până în prezent.
UPDATE: Opozantul egiptean Mohamed ElBaradei, care s-a impus drept vârful de lance al revoltei împotriva regimului lui Hosni Mubarak, a avertizat că, dacă preşedintele "vrea cu adevărat să-şi salveze pielea, ar face mai bine să plece".
"Când un regim retrage complet poliţia de pe străzile din Cairo, când spărgătorii fac parte din poliţia secretă pentru a încerca să dea impresia că fără Mubarak ţara va descinde în haos, avem de-a face cu un act penal. Dacă vrea să îşi salveze pielea, ar face mai bine să plece", a precizat ElBaradei într-un interviu acordat cotidianului britanic The Independent.
UPDATE: Autorităţile egiptene au ordonat blocarea şoselelor în direcţia Cairo şi continuă suspendarea transportului, în timp ce mii de persoane se îndreaptă cu mijloace proprii spre capitala egipteană.
Au fost închise sau blocate autostrăzile şi şosele spre Cairo, iar serviciile naţionale de cale ferată şi liniile de autobuz sunt suspendate, pentru a doua zi consecutiv.
UPDATE: Mii de persoane s-au adunat, deja, în Piaţa Tahrir, din centrul oraşului Cairo, pentru a participa la o manifestaţie uriaşă împotriva preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak. Manifestanţii strigă "Afară Mubarak" şi agită afişe înfăţişându-l pe preşedinte spânzurat sau fotografia acestuia cu textul "capul tău va cădea". Elicopterele survolează cu regularitate centrul capitalei egiptene, iar armata controlează numeroase căi de acces în centrul oraşului.
Zi crucială pentru Egipt. O coaliţie a grupărilor de opozitie a cerut ca un milion de oameni să iasă astăzi în stradă pentru a cere demisia preşedintelui Hosni Mubarak. Dacă mişcările de opozitie reuşesc să se coalizeze, atunci ar putea susţine şi amplifica energia protestelor ce durează de o săptămână.
Vezi video-reportajul celor 8 zile de proteste - click pe imagine
Protestele din Egipt, LIVE (Al Jazeera)
"S-a decis că va fi un marş de un milion de persoane marţi", a declarat Eid Mohammad, membru al mişcării şi unul dintre organizatori. "Am decis, de asemenea, să lansăm o grevă generală deschisă", a adăugat acesta.
Apelul la grevă generală a fost lansat iniţial duminică seara de către muncitorii din Suez, unul din cele trei mari oraşe, alături de Cairo şi Alexandria, unde au avut loc manifestaţii şi revolte violente, anunţă AFP, citată de Agerpres.
"Ne vom alătura muncitorilor din Suez şi vom începe o grevă generală până când revendicările noastre vor fi îndeplinite", a declarat Mohamed Waked, un alt organizator.
Egiptul, în pragul înfometării
În timp ce nemulţumirea, resentimentele şi naţionalismul alimentează în continuare manifestaţiile din Egipt, un bun vital începe să se epuizeze - mâncarea, relatează CNN.
Multe familii din Egipt au rămas fără alimente de bază, precum pâine, fasole şi orez, iar în multe cazuri nu pot sau nu vor să iasă la cumpărături. Revoltele paralizează viaţa de zi cu zi în Egipt, multe magazine fiind închise, iar livrările de alimente sunt reduse.
Preşedintele egiptean Hosni Mubarak a ordonat ieri prelungirea restricţiilor de circulaţie între orele 15.00 şi 8.00, ceea ce afectează şi mai mult viaţa normală. Postul de televiziune de stat Nile TV a deschis o linie telefonică la care cetăţenii pot suna şi anunţa dacă nu găsesc pâine.
Guvern nou în Egipt
Televiziunea oficială egipteană a anunţat, luni, formarea unui nou Guvern în Egipt, Cabinet care păstrează oamenii din fosta echipă, cu excepţia ministrului de Interne Habib el-Adli, a cărui plecare din Executiv a fost cerută de manifestanţi, relatează AFP. Noul ministru de Interne este un general: Mahmoud Wagdi. O altă schimbare o constituie faptul că Guvernul nu cuprinde nici o personalitate din lumea oamenilor de afaceri, considerată apropiată fiului preşedintelui egiptean, Gamal Mubarak. Miniştrii de Externe, Ahmed Abul Gheit, şi Apărării, generalul Mohamed Hussein Tantaui, au fost păstraţi la post. Televiziunea a citat un decret al preşedintelui Hosni Mubarak. (Marina Constantinoiu)
De la o zi la alta, atitudinea diplomaţiilor occidentale faţă de situaţia din Egipt suferă modificări, în funcţie de cât de ameninţătoare la adresa regimului Mubarak pare a fi mulţimea din stradă. Luni, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a îndemnat regimul preşedintelui Hosni Mubarak să înceapă “imediat” un dialog cu opoziţia, pentru a permite punerea în practică a unor reforme adevărate şi a răspunde aşteptărilor populare, relatează France Presse. “Trebuie răspuns de manieră urgentă” la aspiraţiile manifestanţilor cu “iniţiative concrete şi reale”, a spus doamna Ashton, care a îndemnat forţele de poliţie egiptene să dea dovadă de reţinere în faţa protestatarilor şi a cerut încă o dată eliberarea “tuturor manifestanţilor paşnici”.