x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Asalt "diplomatic" la Tripoli

Asalt "diplomatic" la Tripoli

de Sînziana Stancu    |    24 Feb 2010   •   00:00
Asalt "diplomatic" la Tripoli
Sursa foto: Mahmud Turkia/Afp/Mediafax

Libia voia să ia cu asalt luni Ambasada Elveţiei din Tripoli, unde se refugiaseră doi oameni de afaceri elveţieni.



Un gest de solidaritate al ambasadorilor UE, care s-au dus la sediul ambasadei pentru a se opune ameninţării autorităţilor libiene, a împiedicat luarea cu asalt a ambasadei, a anunţat ministrul austriac de Externe, Michael Spindelegger, citat de AFP.

Unul dintre elveţieni, condamnat la patru luni de închisoare pentru sejur ilegal, s-a predat până la urmă autorităţilor libiene, iar celălalt a primit autorizaţia de a părăsi ţara. Anterior, autorităţile libiene anunţaseră că vor lua "măsuri" împotriva ambasadei elveţiene dacă cei doi bărbaţi nu se predau la expirarea ultimatumului de luni, de la ora 12:00, ora României.

DE DRAGUL LUI BERLUSCONI
Asaltul ambasadei a fost, în parte, împiedicat şi de intervenţia personală a premierului italian Silvio Berlusconi pe lângă liderul libian Muammar Gadafi, după cum a ţinut să precizeze ministrul italian al Afacerilor Externe, Franco Frattini, într-o conferinţă de presă la Bruxelles. Berlusconi "l-a încurajat mult pe Kadhafi să găsească o soluţie bazată pe consens", ce a condus "la soluţionarea situaţiei dificile în care se aflau cei doi cetăţeni elveţieni", a adăugat Frattini.

Elveţienii sunt, de fapt, victime "colaterale" ale unei crize diplomatice între Tripoli şi Berna. Ei au fost arestaţi în vara lui 2008, ca un fel de replică după reţinerea, în aceeaşi perioadă, la Geneva, a unuia dintre fiii liderului libian, Hannibal, şi a soţiei lui, reclamaţi de doi angajaţi din turism că i-au supus la rele tratamente în perioada sejurului lor în "ţara cantoanelor".

Rachid Hamdani, elveţianul care a primit autorizaţia de a părăsi Libia, crede că refugierea lui la ambasada din Libia i-a "complicat" situaţia. Calificat drept "ostatic", asemenea compatriotului său Max Goldi, de autorităţile şi presa din Elveţia, el a dezminţit că ar fi fost "deţinut". "Acest lucru este complet fals şi nu are nici o bază", a mai afirmat el în prima declaraţie făcută presei de la arestarea sa. Cei doi au fost arestaţi în iulie 2008 şi consemnaţi la domiciliu. În noiembrie 2009 au fost predaţi ambasadei elveţiene din Tripoli.

×
Subiecte în articol: externe