Concret, începând de anul viitor, copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani vor putea beneficia de un sprijin financiar din partea statului, sub forma unui voucher în valoare de 1.500 de lei, pentru diverse consultații și tratamente stomatologice, inclusiv aplicarea unui aparat dentar, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului, lansat zilele acestea, în dezbatere publică, pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
Potrivit proiectului de act normativ, scopul principal al „Programului social de interes național «Un copil, un zâmbet»”, care va fi derulat prin Ministerul Familiei şi va fi finanţat de la bugetul de stat, este acela de a îmbunătăți sănătatea orală a copiilor beneficiari ai acestuia, cu vârsta cuprinsă între 6 și 18 ani, prin asigurarea accesului la servicii stomatologice.
Voucher digital în valoare de 1.500 de lei/copil
Numărul copiilor care vor fi sprijiniți de stat să ajungă la dentist va fi însă limitat și foarte mic în comparație cu nevoile reale.
Concret, începând cu anul 2025, până la 10.000 de copii cu vârste între 6 și 18 ani, identificați cu probleme dentare și care au indicație de la medicul stomatolog/ortodont, ar putea beneficia de voucherul digital, în valoare de 1.500 de lei, „pentru efectuarea, pe teritoriul României, de consultații, investigații, proceduri și tratamente stomatologice, inclusiv aplicarea de aparate ortodontice, în condiţiile legii”.
Familiile copiilor cu probleme dentare și care doresc să primească acest ajutor de la stat trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
-
Cel puțin unul dintre părinții beneficiarilor, trebuie să fie cetățean român și să aibă domiciliul în România, iar veniturile nu trebuie să depășească 8.000 de lei net/familie/lună. „În sensul prezentului act normativ, noțiunea de «familie» reprezintă părinții/părintele împreună cu copiii în vârstă de până la 18 ani aflați în întreținerea acestora/acestuia sau încredințați în vederea adopției”, potrivit proiectului de act normativ.
Citește pe Antena3.roMoment istoric: Ucraina a tăiat gazul rusesc către Europa. Prețurile au explodat încă de ieri -
Consultațiile, investigațiile, procedurile și tratamentele dentare trebuie să se desfășoare într-o unitate medicală stomatologică autorizată de pe teritoriul României.
Tipurile de consultații, investigații, proceduri și tratamente pentru care se acordă acest ajutor financiar vor fi detaliate în normele metodologice ale Programului.
Acordarea sprijinului financiar se va realiza în ordinea cronologică a depunerii dosarelor complete şi declarate eligibile, conform normelor metodologice de aplicare a Programului, în limita fondurilor aprobate anual în bugetul Ministerului Familiei.
„Obiectivul Programului este acela de a oferi sprijin financiar familiilor cu venituri care nu depășesc 8.000 lei/net/familie/lună, pentru a facilita accesul copiilor la servicii stomatologice, respectiv consultații, proceduri și tratamente stomatologice, inclusiv aplicarea de aparate ortodontice, în funcție de indicațiile medicului. Pe de altă parte, Programul urmărește să reducă incidența problemelor dentare netratate în rândul copiilor și să promoveze obiceiuri de prevenție”, se arată în nota de fundamentare.
2 din 3 copii au carii, iar 1 din 3 are nevoie de aparat ortodontic
În prezent, mulți dintre copiii din România nu au acces regulat la servicii stomatologice - ceea ce duce la o prevalență ridicată a problemelor dentare, cum ar fi cariile netratate și alte afecțiuni orale - iar una dintre cauze este costul ridicat al acestor servicii.
Într-un studiu despre sănătatea orto-dentară a românilor, derulat de Colegiul Medicilor Stomatologi din România în perioada februarie-mai 2024, sunt evidențiate următoarele date:
- 2 din 3 copii prezintă carii;
- 1 din 3 copii suferă de anomalii ale dinților (modificări ale poziției dinților, mușcătură incorectă)
- 40% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 17 ani prezintă sângerări gingivale
- mai mult de jumătate dintre copii prezintă placă dentară microbiană (resturi alimentare neîndepărtate, care sunt încărcate cu microbi);
- mai mult de 50% dintre părinți declară că le este greu să acopere costurile tratamentelor stomatologice pentru copiii lor.
Potrivit aceluiași studiu, „44,5% dintre adolescenți nu au mers la stomatolog în ultimul an, deși ar fi avut nevoie, 24% dintre adolescenți declară că părinții le pot acoperi doar tratamentele de bază, 12% dintre adolescenți declară că părinții le pot acoperi doar tratamentele de urgență”.
Cele mai răspândite afecțiuni orale în rândul copiilor sunt: cariile dentare (66,3%), anomalii dento-maxilare (29,2%) și urgențele dentare (11,1%).
Nici adulții nu stai mai bine: peste 70% au edentații neprotezate (dinți care au fost scoși în trecut și care nu au fost înlocuiți), patru din 10 au parodontită, iar 2 din 3 români au nevoie de tratament stomatologic.
Cu toate că unele tratamente și servicii stomatologice sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, din cauza insuficienței fondurilor alocate și a listei limitate a procedurilor care pot fi decontate, doar 3.300 din cele 27.000 de unități medicale stomatologice au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate.
Printre cauzele care duc la accesul limitat al copiilor la servicii stomatologice se regăsește și insuficiența numărului de cabinete școlare stomatologice. În anul 2022, spre exemplu, în România erau 481 de astfel de cabinete, dintre care unul singur în zona rurală.