x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avanpremieră - Summit-ul NATO, în detaliu

Avanpremieră - Summit-ul NATO, în detaliu

de Sînziana Stancu    |    11 Mar 2008   •   00:00
Avanpremieră - Summit-ul NATO, în detaliu

O oficialitate americană a dezvăluit, în detaliu, prin intermediul unui comunicat transmis agenţiei Mediafax de către ambasada ameruicană de la Bucureşti, care vor fi principalele probleme ce vor fi luate în discuţie la reuniunea NATO de la Bucureşti, din perioada 2-4 aprilie.

SUA-NATO-SUMMIT - Un oficial american detaliază subiectele care vor fi abordate la summitul NATO de la Bucureşti



O oficialitate americană a dezvăluit, în detaliu, prin intermediul unui comunicat transmis agenţiei Mediafax de către ambasada ameruicană de la Bucureşti, care vor fi principalele probleme ce vor fi luate în discuţie la reuniunea NATO de la Bucureşti, din perioada 2-4 aprilie.

Principalele probleme care vor fi discutate în cadrul summitului NATO de la Bucureşti sunt Afganistanul, extinderea organizaţiei, apărarea antirachetă, Kosovo şi relaţiile NATO-Rusia, a declarat Kurt Volker, asistent adjunct principal al secretarului de stat american.

 

DIVERGENŢE. El a consideră că există divergenţe de percepţie în multe privinţe, între Statele Unite şi Europa. . "Cred cu tărie că suntem o comunitate şi că suntem afectaţi de aceste provocări în acelaşi mod, şi că este imperativ să rămânem alături", a precizat Volker. El a subliniat că NATO s-a adaptat în ultima vreme la un nou mediu de securitate şi a dat, ca prim exemplu, Afganistanul – rol pe care Alianţa va trebui să îl joace cu succes în domeniul securităţii. “Binele societăţilor, securitatea acestora, depind de ceea ce facem în Afganistan”, a afirmat Volker.

 

SUCCES ISTORIC. În ceea ce priveşte extinderea NATO, acest sector a constituit un succes istoric. "Avem în total 100 de milioane de persoane, din Marea Baltică şi până la Marea Neagră, care trăiesc în societăţi libere, democratice, în economii de piaţă care prosperă şi sunt în siguranţă ca membre ale NATO şi membre integrate ale Uniunii Europene, într-o Europă întreagă şi liberă", a adăugat el. "Este o realizare grozavă. Extinderea NATO a constituit avangarda acestui lucru. Nu este singurul lucru. Şi extinderea UE a fost foarte importantă. Însă extinderea NATO a constituit o diferenţă foarte importantă pentru  ţările şi popoarele din centrul şi estul Europei", a declarat el. Potrivit lui Volker, acest lucru a îmbunătăţit Alianţă. "Ştiu că aceasta a fost o dezbatere în perioada 1997-1998, când au existat dezbateri pe tema ratificării, că primirea unor ţări care nu sunt atât de bogate şi dezvoltate şi ale căror forţe militare nu erau atât de puternice ca ale ţărilor membre NATO din 1996. A fost o dezbatere (...) însă acum sunt încrezător că Alianţa este bună", a explicat el.

 

NOI INVITAŢII. Volker e de părere că Alianţa Nord-Atlantică este mai puternică pentru că are membre ţări ca Polonia, Cehia, România, Bulgaria, care aduc capacitate, voinţă politică, un angajament pentru aceleaşi valori şi principii în care NATO a crezut întotdeauna.” Dar, misiunea de a construi o Europă întreagă, liberă şi paşnică nu este încheiată. Avem Balcanii, Ucraina, avem Georgia, Belarus - o dictatură, şi considerăm că trebuie să continuăm să construim societăţi mai puternice în Europa", a adăugat el. "NATO este o organizaţie a consensului. Toate cele 26 de state membre trebuie să aprobe o decizie privind aderarea unui nou membru. Sunt încrezător că vor fi noi invitaţii la Bucureşti. Vrem să vedem cât mai multe ţări cum reuşesc", a precizat oficialul american.

 

KOSOVO. Un alt subiect care va fi pe agenda summitului este Kosovo. NATO are o misiune specială în provincia sârbă care şi-a declarat unilateral independenţa, în luna februarie. Kosovo, care conduce operaţiunea KFOR, de menţinere a securităţii, a libertăţii de mişcare şi de a proteja comunităţile minoritare şi lăcaşurile religioase de acolo. N această misiune, 80 sau 90% dintre trupe sunt europene, SUA având numai 1700 de militari,  a mai subliniat oficialul american. În privinţa relaţiilor dintre NATO şi Rusia, oficialul a subliniat interesele comune bilaterale. "Cred că nu am exploatat niciodată în întregime potenţialul Consiliului NATO-Rusia, fondat în 2002,  şi cred că ar trebui să facem acest lucru. Am vrea să colaborăm în domeniul apărării antirachetă. Rachetele pot afecta nu numai teritoriul NATO, ci şi pe cel rus", a explicat el.În ceea ce priveşte viitorul scut american  antirachetă din Europa, articolul 5 din Tratatul NATO prevede că Alianţa trebuie să îşi protejeze teritoriul şi populaţia de ameninţări. "Avem un angajament colectiv de apărare. Nu menţionează că ne vom proteja de orice, cu excepţia rachetelor. Spune că trebuie să facem acest lucru", a mai spus Volker."Am vrea să colaborăm pentru securitatea din Balcani, Cred că acest lucru depinde de un Kosovo independent şi o operaţiune KFOR care asigură securitatea acolo. Trebuie să privim înainte", a conchis oficialul.

×
Subiecte în articol: externe nato