x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe AVERTISMENT NUCLEAR. Iranul va avea CEL PUȚIN o bombă ATOMICĂ până la jumătatea lui 2014 - raport

AVERTISMENT NUCLEAR. Iranul va avea CEL PUȚIN o bombă ATOMICĂ până la jumătatea lui 2014 - raport

15 Ian 2013   •   08:17
AVERTISMENT NUCLEAR. Iranul va avea CEL PUȚIN o bombă ATOMICĂ până la jumătatea lui 2014 - raport

Iranul este pe cale de a obţine cel puţin o bombă atomică până la jumătatea lui 2014, sancţiunile care îi sunt aplicate slăbindu-i economia dar nereuşind să oprească programul său nuclear controversat, a prevenit luni un institut american, scrie Mediafax.

Institutul pentru Știinţa şi Șecuritatea Internaţională, organism privat care se opune proliferării nucleare, solicită într-un raport sancţiuni economice americane mai severe, punând în acelaşi timp presiune asupra partenerilor comerciali ai Statelor Unite pentru a izola Republica islamică. Centrul de analiză s-a axat pe "capacitatea critică" a Iranului, mai exact punctul din care regimul va fi în măsură să producă suficient uraniu puternic îmbogăţit sau plutoniu separat pentru a construi una sau mai multe bombe nucleare înainte de orice detecţie străină. "Bazându-ne pe traiectoria actuală a programului nuclear iranian, apreciem că Iranul va putea atinge această capacitate critică la jumătatea lui 2014", subliniază raportul.

Institutul se declară printre altele "extrem de sceptic" în legătură cu reuşita comunităţii internaţionale de a împiedica Iranul să obţină arme nucleare şi conturează o imagine foarte pesimistă a consecinţelor aduse de obţinerea de către Teheran a bombei nucleare.

×
Subiecte în articol: iran bomba atomica