x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Avertismentul lui Putin în legatură cu Al Doilea Război Mondial!

Avertismentul lui Putin în legatură cu Al Doilea Război Mondial!

03 Sep 2016   •   12:15
Avertismentul lui Putin în legatură cu Al Doilea Război Mondial!

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că disputa teritorială cu Japonia în privinţa Insulelor Kurile este un rezultat al celui de-Al Doilea Război Mondial şi nu poate fi supusă revizurii, deşi semnarea unui tratat de pace cu Tokyo rămâne o chestiune esenţială, el avertizând totodată să nu se deschidă o 'Cutie a Pandorei', a transmis Russia Today pe pagina sa de internet în limba engleză, citând un interviu acordat de liderul de la Kremlin agenţiei Bloomberg şi apărut vineri.

În interviul pentru Bloomberg, Putin a spus că atunci când, aşa cum susţine, un reporter l-a întrebat în glumă dacă este dispus să renegocieze suveranitatea regiunii Kaliningrad, el a atras atenţia să nu se deschidă o 'Cutie a Pandorei'.

"Dacă cineva este dispus să reconsidere rezultatele celui de-Al Doilea Război Mondial, atunci haideţi să discutăm. Dar va trebui să discutăm nu numai despre Kaliningrad, ci şi despre teritoriile de est ale Germaniei, despre oraşul Liov, o fostă parte a Poloniei, şi aşa mai departe. Pe listă se află de asemenea Ungaria şi România", a explicat liderul de la Kremlin.

"Dacă cineva vrea să deschidă această Cutie a Pandorei şi să ne ocupăm de ea, foarte bine, să o facem", a subliniat el.

Întrebat în interviul pentru Bloomberg dacă este dispus să ia în considerare 'cedarea' uneia dintre Insulele Kurile pentru a ajunge la o rezolvare politică şi la o mai mare cooperare economică în relaţia cu Japonia, Putin a spus: "Nu facem comerţ cu teritorii".

El a adăugat totuşi că "acordul de pace cu Japonia este, bineînţeles, crucial" şi că i-ar "plăcea foarte mult să găsim o soluţie la această problemă cu prietenii noştri japonezi".

"Am avut un tratat semnat în 1956 şi, în mod surprinzător, a fost ratificat atât de Sovietul Suprem al URSS, cât şi de parlamentul japonez. Apoi, partea japoneză a refuzat să îl implementeze, iar după asta Uniunea Sovietică a declarat nule, ca să spun aşa, toate acordurile convenite în cadrul tratatului", a spus Putin.

Sâmbătă, la Forumul Economic al Estului la Vladivostok, în Extremul Orient rus, premierul japonez Shinzo Abe a făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să 'pună capăt' celor 70 de ani de tensiuni între Japonia şi Rusia care datează din cel de-Al Doilea Război Mondial şi 'să deschidă o nouă epocă' în relaţiile dintre cele două ţări, potrivit AFP.

"Nu putem califica decât anormal faptul că Japonia şi Rusia, două ţări vecine cu un potenţial nelimitat, nu au încheiat niciodată un tratat de pace", a declarat Abe.

La rândul său, Putin a spus că "este extrem de dificil de găsit o soluţie", deoarece fiecare priveşte problema "prin prisma intereselor sale naţionale". "Însă suntem uniţi în privinţa unui lucru: trebuie rezolvată problema", a adăugat el.

"Pentru a o rezolva, este nevoie de un înalt nivel de încredere şi ca niciuna dintre părţi să nu se simtă perdantă", a precizat Putin.AGERPRES

×