x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BARACK OBAMA - Primul discurs prezidenţial

BARACK OBAMA - Primul discurs prezidenţial

de Sînziana Stancu    |    08 Noi 2008   •   00:00
BARACK OBAMA - Primul discurs prezidenţial

Preşedintele nou ales al Americii, Barack Obama, a avut ieri, într-un hotel din Chicago, prima întâlnire cu presa, în noua lui calitate. La conferinţă au participat şi consilierii cu care a lucrat în campania electorală prezidenţială.



Obama şi-a început discursul cu mulţumiri adresate tuturor, de la familie până la consilieri, prieteni şi chiar până la adversarii din campania electorală, cum a fost contracandidatul său, republicanul John McCain. El le-a promis din nou americanilor că va aduce "schimbarea" şi i-a îndemnat să-i fie alături, încercând să-i convingă că "visul american" poate deveni realitate. Înaintea primei sale conferinţe de presă, Obama s-a întâlnit cu experţi în probleme economice, cu care a discutat despre primii paşi ce vor trebui făcuţi pentru a  revigora economia americană.

PRIORITĂŢI
În cursul conferinţei de presă, el a promis că se va ocupa cu mare atenţie de această problemă, cu toată echipa de specialişti, care are în vedere un plan de stimulare a economiei, de rezolvare a problemei locurilor de muncă pentru cei care le-au pierdut din cauza crizei economice şi, nu în ultimul rând, chiar un plan de creştere economică, după redresare. "Câteva dintre alegerile pe care le vom face vor fi foarte complicate", a afirmat Obama, precizând că problemele nu se vor rezolva repede. O altă prioritate este clasa de mijloc, pe care vrea să o dezvolte şi să-i acorde o importanţă pe care nu a mai avut-o până acum.

Întrebat despre problema Iranului, noul preşedinte ales a răspuns că America, în continuare, nu va putea accepta planurile Teheranului de creare a unei arme nucleare. În privinţa celor două războaie pe care le duc Statele Unite, cel din Irak şi cel din Afganistan, Obama a manifestat prudenţă, afirmând că, "în perioada următoare, politica trebuie lăsată de-o parte, pentru că prioritatea este economia" Americii. În privinţa nominalizărilor din viitoarea sa echipă prezidenţială, doar Rahm Emanuel, fost consilier în timpul administraţiei Clinton, a fost confirmat în funcţia de secretar general al Casei Albe. Se zvoneşte că David Axelrod, pricipalul strateg al campaniei lui Obama, va fi înaltul consilier de la Casa Albă, iar Robert Gibbs, director de comunicaţii în timpul campaniei electorale a lui Obama, purtătorul de cuvânt. Cea mai asteptată nominalizare este cea pentru postul de secretar al Trezoreriei.

ULTIMELE REZULTATE
Conform estimărilor din 49 state şi din districtul federal Washington DC, Obama dispune de 364 de voturi ale marilor electori, în timp ce republicanul John McCain ar urma să obţină 163. Pentru a deveni preşedinte, un candidat are nevoie de cel puţin 270 de mandate din 538. Urmează rezultatele din Missouri.

×
Subiecte în articol: externe obama