x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Beijingul răspunde criticilor SUA: "China nu a creat criza din Ucraina, nu este parte a conflictului şi nici nu a furnizat arme vreuneia dintre părţi"

Beijingul răspunde criticilor SUA: "China nu a creat criza din Ucraina, nu este parte a conflictului şi nici nu a furnizat arme vreuneia dintre părţi"

de Redacția Jurnalul    |    22 Mar 2023   •   16:15
Beijingul răspunde criticilor SUA: "China nu a creat criza din Ucraina, nu este parte a conflictului şi nici nu a furnizat arme vreuneia dintre părţi"
Sursa foto: Hepta

Beijingul răspunde criticilor SUA cu privire la faptul că Xi Jinping nu a luat niciodată legătura cu Volodimir Zelenski după invazia rusă în Ucraina. O presupusă vizită sau discuție între cei doi este incertă, scrie EFE.

"Beijingul nu are motive egoiste în problema ucraineană şi nici nu a pus paie pe foc. China nu a creat criza din Ucraina, nu este parte a conflictului şi nici nu a furnizat arme vreuneia dintre părţi"", a atras atenția purtătorul de cuvânt al diplomației chineze Wang Wenbin, după ce John Kirby, reprezentantul Consiliului de Securitate al Casei Albe,  a acuzat faptul că Xi Jinping "nu a vizitat Ucraina şi nici nu a vorbit cu Zelenski".

Propunerea Chinei de soluționare a conflictului din Ucraina a fost respinsă de statele occidentale și salutată de Moscova. 

Săptămâna trecută, șeful diplomației chineze, Qin Gang, a discutat la telefon cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, în care a spus că Beijingul joacă un "rol constructiv" în promovarea "discuţiilor de pace".

De cealaltă parte, Rusia a anunțat că cei doi președinți, Vladimir Putin și Xi Jinping, nu au discutat despre planul în 10 puncte al șefului statului ucrainean, Volodimir Zelenski, prin care acesta cere retragerea forțelor ruse din teritoriile ocupate, inclusiv din Pensinsula Crimeea. 
"Planul de pace ucrainean nu a fost abordat. A avut loc un schimb de opinii cu privire la clauzele planului de pace chinez'', a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 

×
Subiecte în articol: China rucia ucraina