Incepand cu 6 ianuarie, o noua lege va restrange, pentru cetatenii si rezidentii din Belarus, accesul si tranzactiile comerciale pe site-urile web straine, relateaza lemondeinformatique.fr.
Legea impune restrictii in privinta utilizarii si consultarii site-urilor web straine de catre cetatenii si rezidentii Belarusului, potrivit Global Legal Monitor, o publicatie online a Bibliotecii Juridice a Congresului american. Potrivit acestei legi, tranzactiile din Belarus cu site-ul unei companii straine prezente pe Internet, cum ar fi Amazon, de exemplu, vor deveni ilegale. 'Legea prevede ca firma sa poata fi urmarita in justitie pentru incalcarea dreptului national', a declarat Peter Rudik, autorul legii.
Fosta republica sovietica, actual stat din Europa de Est, Belarusul face parte din lista 'tarilor puse sub supraveghere' de organizatia Reporteri fara Frontiere, pentru cenzura pe care o exercita in privinta Internetului. Legea cea noua, data publicitatii la 21 decembrie, obliga toate firmele si toate persoanele inscrise ca antreprenori in Belarus sa utilizeze nume de domenii de Internet nationale pentru a-si oferi serviciile online a-si vinde produsele sau pentru a oferi mesagerie electronica, potrivit Global Legal Monitor. 'Solicitarile comerciale provenind din Belarus nu pot fi trimise prin Internet daca furnizorul utilizeaza serviciile online situate in exteriorul tarii', a declarat Peter Rudik. 'Autoritatile fiscale, in colaborare cu politia si serviciile secrete, sunt autorizate sa initieze, sa ancheteze si sa urmareasca acest gen de incalcari', a precizat sursa citata.
Si Internet-cafe-urile sunt vizate
Viitoarea lege prevede, de asemenea, si amenzi si chiar inchiderea Internet-cafe-urilor sau a oricaror alte spatii care ofera acces la Internet, daca se dovedeste ca utilizatorii serviciilor de Internet din aceste spatii publice acceseaza site-uri situate in afara Belarusului. 'Internet-cafe-urile au obligatia de a detecta si semnala un astfel de comportament autoritatilor', se mai arata in Global Legal Monitor. Legea mai prevede si ca aceasta dispozitie se poate aplica unor persoane private, daca ele permit altor persoane sa le foloseasca computerele la domiciliu pentru a naviga pe Net.
Legea pune in practica decretul 60 din februarie 2010 semnat de catre presedintele Belarusului, Aleksandr Lukasenko, si intitulat 'Pentru imbunatatirea folosirii spatiului national al Internetului', intrat in vigoare in iulie 2010.
Potrivit Reporteri fara Frontiere, decretul obliga furnizorii de servicii de Internet sa se inregistreze oficial, sa furnizeze detalii tehnice despre retelele lor din interiorul tarii, despre sistemele si resursele lor si sa identifice toate materialele, computerele si telefoanele mobile in special, utilizate pentru conectarea la Internet. 'Decretul 60 le cere utilizatorilor care se conecteaza dintr-un Internet-cafe, de exemplu, sa se identifice ei insisi oficial si sa pastreze istoricul tuturor conexiunilor online timp de un an', precizeaza asociatia care apara libertatea presei. 'Guvernul din Belarus a instituit si un sistem de filtrare si de blocare a site-urilor web considerate periculoase, cum ar fi site-urile «extremiste», cele legate de traficul de arme, de droguri sau de persoane si cele cu caracter pornografic sau care incita la violenta', precizeaza Reporteri fara Frontiere.