Starea de sănătate a lui Jules Bianchi, accidentat duminică în Marele Premiu al Japoniei de Formula 1, este ''critică, dar stabilă'', a indicat un purtător de cuvânt al FIA, Matteo Bonciani, luni seară, în faţa spitalului din Yokkaichi, la cererea părinţilor pilotului francez, sosiţi cu puţină vreme înainte.
''Trebuie să înţelegeţi, este foarte foarte grav, fără evoluţie'', a adăugat Matteo Bonciani, foarte emoţionat, după ce a vorbit scurt în engleză, franceză şi italiană, cu ziariştii care aşteptau de mai multe ore în faţa spitalului general din Yokkaichi. Bonciani a făcut această declaraţie la cererea părinţilor lui Jules Bianchi, ''care nu se simţeau capabili să vorbească presei'', după cum a precizat el.
Pentru a-l îngriji pe pilotul francez, familia lui Jules Bianchi a făcut apel la unul dintre medicii cei mai cunoscuţi din lumea sportului, profesorul Gerard Saillant, care este şi medicul lui Cristiano Ronaldo, Dan Carter sau, mai cunoscut, pentru că a fost intens mediatizat în ultimul an, Michael Schumacher, care a avut un teribil accident la schi în staţiunea franceză Meribel.
Accidentul
Jules Bianchi (25 ani), aflat la cel de-al doilea său sezon în Formula 1, a fost transportat la spital în stare de inconştienţă după ce monopostul său a lovit un utilaj care evacua maşina germanului Adrian Sutil, victima unui alt accident produs în timpul Marele Premiu al Japoniei, disputat la Suzuka. Accidentul a avut loc în curba Dunlop, unde Sutil a ieşit în decor cu un tur mai devreme, iar utilajul respectiv încerca să degajeze monopostul Sauber. Cursa a fost apoi întreruptă în turul 44 din cele 53 programate, victoria revenindu-i britanicului Lewis Hamilton (Mercedes).
Marussia, echipa pilotului Jules Bianchi, rănit grav la cap în cursul Marelui Premiu de Formula 1 al Japoniei, a solicitat “răbdare şi înţelegere” din partea jurnaliştilor care aşteaptă veşti referitoare la starea de sănătate a francezului, supus unei intervenţii chirurgicale pe creier după accidentul de pe circuitul de la Suzuka. “În ceea ce priveşte comunicarea de informaţii referitoare la starea de sănătate a lui Jules, noi vom respecta şi vom fi ghidaţi de dorinţele familiei Bianchi. Vă cerem, deci, să fiţi răbdători şi înţelegători în ceea ce priveşte buletinele de sănătate ulterioare. Acesta vor fi comunicate împreună cu spitalul general din Yokkaichi, la momentul oportun”, se precizează într-un comunicat al echipei aglo-ruse de Formula 1.
Un adevărat cutremur pentru lumea sportului
A fost un adevărat cutremur pentru sportul francez, chiar pentru sport, în general. Cazul pilotului Jules Bianchi îngrijorează planeta sportului. Bianchi poate conta pe susţinerea lumii sportive, dar şi pe cea a familiei sale, care a pus la bătaie toate mijloacele pentru a-i salva viaţa şi a-i acorda cele mai bune îngrijiri lui Bianchi.
Prieten al lui Jean Todt (preşedintele Federaţiei Internaţionale Automobilistice), profesorul Saillant este expert în domeniul chirurgiei creierului şi al măduvei spinării, el fiind iniţiatorul Institutului Creierului şi Măduvei Spinării
(ICM). Ceea ce a motivat familia lui Jules Bianchi să apeleze la el. Fost şef al secţiei de ortopedie a Spitalului Universitar Pitie-Salpetriere, Gerard Saillant va avea un rol determinant în îmbunătăţirea stării sănătăţii pilotului francez de Formula 1, care beneficiază de susţinerea întregii planete sportive. Nice Matin scrie că familia lui Bianchi s-a gândit imediat la Saillant, care l-a tratat pe Michael Schumacher după accidentul la schi, pentru renumele său în domeniu.
Sosiţi în cursul serii în Japonia, de la Nisa, via Dubai, Philippe şi Christine Bianchi se vor întâlni şi vor discuta marţi dimineaţă cu medicii care se ocupă de fiul lor în vârstă de 25 de ani, pilotul scuderiei Marussia în F1 din 2013.
Ghinion fantastic
Tânărul pilot francez de Formula 1, inconştient, se afla încă în cockpit-ul monoplas-ului, cu casca scoasă, în momentul în care oamenii de la Urgenţă i-au aplicat pentru prima oară o mască de oxigen, apoi l-au transportat în ambulanţă la spitalul Yokkaichi, unde a fost operat imediat, pentru a fi redus “un hematom la cap”, a declarat tatăl său, Philippe, după ora 23, ora Japoniei, la încheierea intervenţiei, adăugând că ar putea fi, cel mai probabil, vorba de un termen “de 24 de ore pentru a şti mai mult”. Ceea ce înseamnă că primele informaţii cu un grad de credibilitate mai ridicat nu ar putea interveni înainte de luni seara, ora locală.
Această situaţie critică este dată de faptul că monoplasul Marussia, care a plecat în acvaplanare în turul 43 din cele 53 prevăzute (dintre care în cele din urmă s-au parcurs doar 46, fiind declarat învingător Lewis Hamilton), a lovit foarte puternic protecţia de la marginea circuitului. Altă mare problemă este că maşina s-a lovit nu de parapetul alcătuit din cauciucuri, ci şi de un aparat de ridicat adus temporar între 2 rânduri de lucrări de securitate pentru a fi scos din circuit monoplasul Sauber al lui Adrian Sutil, care părăsise pista înaintea lui Bianchi. “Nu vreau să fac niciun comentariu”, a declarat Sutil, ieşit fără probleme din cockpit, dar vizibil tulburat, în paddock. Pe ecranele de control de pe circuitul Suzuka nu au fost proiectate imagini ale accidentului lui Bianchi.
Susţinere
Chiar de pe podiumul de premiere, la finalul cursei, Hamilton, o persoană extrem de credincioasă, a declarat: “toate rugăciunile mele merg spre Bianchi şi familia sa”. Iar mai mulţi piloţi s-au deplasat imediat la spitalul din Yokkaichi, printre ei aflându-se brazilianul Massa, spaniolul Alonso, venezueleanul Maldonado şi francezul Vergne. De asemenea, noul şef al Scuderia Ferrari, la a cărei Academie s-a format Jules Bianchi, Marco Mattiacci, a ajuns rapid la spital. (I.D)