x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden recunoaşte pentru prima dată criticile aduse de protestatarii pro-palestinieni

Biden recunoaşte pentru prima dată criticile aduse de protestatarii pro-palestinieni

de Redacția Jurnalul    |    20 Aug 2024   •   23:30
Biden recunoaşte pentru prima dată criticile aduse de protestatarii pro-palestinieni

Preşedintele american Joe Biden a recunoscut luni criticile aduse poziţiei sale faţă de Israel, dând asigurări că ceea ce susţin protestatarii pro-palestinieni, care au ieşit pe străzile din Chicago în contextul organizării Convenţiei Naţionale a Partidului Democrat, "are sens", informează EFE.

În timpul discursului său de la arena sportivă United Center, în care i-a înmânat torţa conducerii democrate candidatei la preşedinţia SUA, Kamala Harris, Joe Biden a spus că "mulţi oameni nevinovaţi" au murit "de ambele părţi" în timpul conflictului din Fâşia Gaza.

Aceste comentarii sunt primele prin care preşedintele Biden arată că a auzit criticile activiştilor pro-palestinieni, la câteva luni după ce a condamnat protestele din campusurile universitare care s-au răspândit în toată ţara la începutul anului.

Într-un discurs televizat, difuzat la nivel naţional în luna mai, în perioada de apogeu a mişcării studenţeşti, Joe Biden a spus că demonstraţiile nu l-au motivat să îşi schimbe opinia cu privire la sprijinul său pentru Israel. "Disidenţa este necesară în democraţie, dar nu ar trebui să ducă niciodată la dezordine", a declarat atunci preşedintele.

De la escaladarea conflictului, în zeci de oraşe din SUA au avut loc proteste periodice în sprijinul Palestinei, într-o mişcare care a primit în special susţinerea tinerilor.

În Chicago, în afara arenei United Center, mii de protestatari au ieşit în stradă pentru a face presiuni asupra vicepreşedintei SUA şi candidatei democrate la preşedinţie, Kamala Harris, pentru ca aceasta să îşi retragă sprijinul pentru Israel. Strigătele miilor de activişti şi cetăţeni care au ieşit în stradă în prima zi a Convenţiei Naţionale a Partidului Democrat puteau fi auzite de la intrarea în centrul sportiv.

Kamala Harris nu şi-a exprimat încă poziţia explicită cu privire la conflict, dar în cariera ei politică a susţinut lobby-ul pro-Israel la Washington şi, la un eveniment de campanie recent din Michigan, i-a redus la tăcere pe protestatarii pro-palestinieni spunându-le: "Dacă doriţi ca Trump să câştige, spuneţi".

Conflictul din Fâşia Gaza a devenit o problemă politică pentru democraţi, în special în rândul tinerilor. Un procent de 45% dintre alegătorii sub 30 de ani respinge modul în care gestionează războiul actualul executiv american, potrivit unui sondaj realizat de Siena College/New York Times.

×
Subiecte în articol: biden critici protestatari pro palestinieni