x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Biden încă mai speră că înființarea unui stat independent pentru palestinieni este posibilă

Biden încă mai speră că înființarea unui stat independent pentru palestinieni este posibilă

de Redacția Jurnalul    |    20 Ian 2024   •   16:20
Biden încă mai speră că înființarea unui stat independent pentru palestinieni este posibilă
Sursa foto: Hepta

Președintele SUA spune că premierul israelian nu se opune tuturor soluțiilor cu două state, în urma unei convorbiri telefonice pe care cei doi au avut-o pentru prima dată în aproape o lună, transmite The Guardian.

Joe Biden a declarat că înființarea unui stat independent pentru palestinieni nu este imposibilă cât timp Benjamin Netanyahu este încă în funcție, în urma unei convorbiri telefonice cu premierul israelian, vineri.

Întrebat dacă o soluție cu două state este imposibilă cât timp Netanyahu se află încă în funcție, Biden a spus: „Nu, nu este”.

Vorbind cu reporterii după o întâlnire cu primarii din SUA, Biden a spus că Netanyahu nu se opune tuturor soluțiilor cu două state și că există mai multe soluții posibile, adăugând că unii membri ai Națiunilor Unite nu au forțe militare.

Biden a fost întrebat dacă va reconsidera condițiile privind ajutorul acordat Israelului, având în vedere comentariile lui Netanyahu care respinge soluția cu două state.

„Cred că vom putea găsi o soluție ... Cred că există modalități prin care acest lucru ar putea funcționa”, a spus el.

Președintele american a vorbit cu Netanyahu pentru prima dată în aproape o lună despre divergențele privind viitorul stat palestinian, precum și despre loviturile Israelului în Gaza, unde numărul de morți palestinieni a depășit 24.000, potrivit autorităților sanitare locale.

Cei doi lideri au discutat despre eforturile de securizare a ostaticilor rămași deținuți de Hamas și despre trecerea Israelului la operațiuni mai „țintite” în Gaza, pentru a permite trecerea mai multor ajutoare umanitare, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, după convorbire.

Kirby a negat că discuția a venit ca răspuns la comentariul lui Netanyahu de joi, care a spus că se opune unui stat palestinian care nu garantează securitatea Israelului.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: palestina biden negocieri