Filiala franceza a companiei suedeze Ikea a demarat o ancheta privind acuzatiile de supraveghere ilegala a personalului propriu si a unor clienti. Acuzatiile au fost aduse de publicatia Le Canard Enchaine, avocati ai salariatilor sustinand ca vor depune si ei plangeri.
Conform publicatiei, "departamentul riscuri" al Ikea a incheiat un acord in 2003 cu detectivi privati care furnizau informatii din dosare politienesti despre salariati care urmau sa fie angajati, sindicalisti si despre clienti in cazul unor litigii comerciale.
Datele erau introduse in fisierul electronic Stic (sistem de informatii despre infractiuni constatate), o imensa baza de date continand milioane de nume, permise de conducere sau numere de inmatriculare a vehiculelor.
Publicatia prezinta diferite exemple ale unor cereri de informatii despre clienti sau salariati, intre anii 2007 si 2009.
Ikea a obtinut de la acesti detectivi privati informatii privind conturile bancare ale unui salariat, in 2003, sau informatii despre continutul unei anchete judiciare privind presiuni sindicale din 2005, conform unor corespondente electronice facute publice pe site-ul Mediapart.
Compania a reactionat anuntand demararea unei anchete si disponibilizand "persoana in cauza", fara a o numi. Cotidianul a mentionat insa numele directorului gestiunii riscurilor din cadrul Ikea Franta.
"Tratam aceste acuzatii foarte serios. Am demarat o ancheta cu ajutorul unor consilieri independenti pentru a avea o viziune completa asupra faptelor", conform Ikea Franta.
Unul dintre avocatii salariatilor Ikea Franta, Yassine Yakouti, a afirmat ca miercuri seara va fi depusa o plangere la parchetul din Versailles, informeaza AFP, citata de Mediafax. Fara a da mai multe detalii, Yakouti a sustinut ca "doreste ca justitia sa ancheteze aceste banuieli latente ale angajatilor confirmate de articolul din Le Canard Enchaine".
Ministerul de Interne a declarat ca va astepta deschiderea unei anchete judiciare pentru a lua in considerare eventuale masuri disciplinare. "Atat timp cat nu avem toate elementele, ramanem prudenti", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului, Pierre-Henry Brandet.
"Exista o urma lasata atunci cand se consulta diferite fisiere (numere matricole, coduri personale atribuite doar unor functionari autorizati) care permite o viziune clara asupra cui consulta ce", a adaugat Brandet.