x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bill Clinton critică neimplicarea lui Obama în conflictul sirian. "Dacă nu acţionezi, pari un pămpălău"

Bill Clinton critică neimplicarea lui Obama în conflictul sirian. "Dacă nu acţionezi, pari un pămpălău"

14 Iun 2013   •   16:37
Bill Clinton critică neimplicarea lui Obama în conflictul sirian. "Dacă nu acţionezi, pari un pămpălău"

Fostul preşedinte al SUA, Bill Clinton, spune că actualul preşedinte, Barack Obama, risă să fie văzut ca: "un fraier şi un pămpălău" dacă nu intervine în războiul civil din Siria, de partea rebelilor.

"Dacă refuzi să acţionezi şi din cauza asta se întâmplă o calamitate, nu poţi pe urmă, când toate ouăle s-au spart, să spui că: 'Vai, acum doi ani, un sondaj de opinie spunea că 80% dintre cetăţeni sunt împotriva unei intervenţii'. Ai arăta ca un fraier", a spus Clinton.

Fostul preşedinte a vorbit despre conflictul din Siria marţi, în cadrul unui eveniment la care presa nu a avut acces. Declaraţiile lui Clinton au ajuns însă în posesia publicaţiei Politico.

Clinton a comparat situaţia actuală din Siria cu cea din Kosovo, din 1999, pe vremea când el era preşedinte. Clinton a spus că şi atunci opinia publică era împotriva unei intervenţii, însă el a decis oricum să acţioneze.

"Gândiţi-vă cât de nevolnic aş fi arătat. Să presupunem că aş fi lăsat un milion de oameni, două milioane de doameni să fie alungaţi din Kosovo şi alte câteva sute de mii să fie omorâţi. M-ar fi întrebat: 'Puteai să opreşti totul aruncând câteva bombe. De ce n-ai făcut-o?'. Ce-aş fi putut răspunde? 'Deoarece Casa Reprezentanţilor a votat cu 75% împotriva acestei hotărâri?'. În cazul ăsta ai arăta ca un pămpălău şi chiar ai fi", a spus Clinton.

ONU a rectificat recent estimarea privind numărul persoanelor care au fost ucise în războiul civil din Siria de la 80.000 la 93.000.

×