Premierul britanic Boris Johnson a făcut apel miercuri, în parlament, la găsirea şi aducerea în faţa justiţiei a celor vinovaţi pentru moartea celor 39 de oameni descoperiţi fără viaţă într-un camion provenit din Bulgaria la Grays, în comitatul Essex, la est de Londra, transmite Reuters.
"Ştim că are loc acest gen de trafic. Toţi aceşti traficanţi de fiinţe umane trebuie vânaţi şi aduşi în faţa instanţei", a declarat Johnson în faţa legislatorilor britanici.
"E greu să ne închipuim ce au trăit membrii serviciilor de urgenţă când li s-a cerut să deschidă containerul şi să constate această crimă înfiorătoare", a adăugat Johnson.
Premierul conservator britanic s-a declarat mai devreme "şocat de acest tragic incident din Essex", într-un mesaj difuzat pe reţeaua Twitter, dând asigurări că primeşte "permanent informări, iar Ministerul de Interne va lucra îndeaproape cu poliţia din Essex pentru a se stabili cu exactitate ce s-a întâmplat".
"Gândurile mele sunt la cei care şi-au pierdut viaţa şi la apropiaţii lor", a mai scris premierul britanic.
La rândul său, purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Seibert, a făcut cunoscut miercuri că Angela Merkel a fost "profund şocată" de tragedia din Essex şi a transmis condoleanţele cancelarei rudelor celor dispăruţi. El a asigurat totodată autorităţile britanice că Berlinul va acorda toată asistenţa necesară pentru identificarea vinovaţilor şi a susţinătorilor lor.
"Trebuie să acţionăm cu hotărâre împotriva celor care organizează şi desfăşoară astfel de transporturi", a subliniat Seibert, citat de dpa.
Cadavrele a 39 de persoane au fost descoperite în noaptea de marţi spre miercuri într-un tir în Parcul Industrial Waterglade din Grays, la est de Londra, în Essex, iar poliţia a anunţat arestarea unui bărbat sub suspiciunea de crimă.
Conform primelor elemente ale anchetei, camionul ar fi venit din Bulgaria şi ar fi intrat sâmbătă în Marea Britanie pe la Holyhead, în Ţara Galilor. Şoferul, un bărbat de 25 de ani din Irlanda de Nord, a fost arestat, după cum a anunţat poliţia.
Cele 39 de victime au fost declarate decedate la faţa locului. Între ele, se numără şi un adolescent, dar deocamdată nu există informaţii cu privire la originea lor şi nici nu s-a precizat dacă este sau nu vorba de migranţi, notează AFP, care aminteşte că un mare număr de migranţi au încercat în ultimii ani să ajungă în Marea Britanie ascunzându-se în remorcile camioanelor sau folosind ambarcaţiuni pentru a traversa Canalul Mânecii.
Comandanta adjunctă a poliţiei din Essex, Pippa Mills, a subliniat într-o scurtă conferinţă de presă că identificarea victimelor constituie "prioritatea nr. 1".
După macabra descoperire, accesul în parcul industrial a fost închis şi zona a fost încercuită. Televiziunile britanice au arătat o semiremorcă frigorifică examinată de criminalişti îmbrăcaţi în costume albe.
Ministrul de interne, Priti Patel, a asigurat că serviciile de imigraţie conlucrează "strâns" cu poliţia pentru a stabili cum "s-a putut produce acest eveniment oribil", după cum a formulat ea.
Autorităţile bulgare contactate de AFP au indicat că aşteaptă mai multe informaţii din partea Londrei.
France Presse menţionează că nu ar fi prima tragedie de acest gen implicând migranţi petrecută pe teritoriul european. În iunie 2000, vameşii britanici au descoperit 58 de migranţi clandestini asfixiaţi într-un camion în portul Dover, eveniment în urma căruia şoferul olandez a fost condamnat, în 2002, la 14 ani de închisoare, iar în august 2015 71 de migranţi din Siria, Irak şi Afganistan au fost găsiţi morţi într-un camion frigorific la graniţa dintre Ungaria şi Austria, patru traficanţi fiind ulterior condamnaţi la închisoare pe viaţă de justiţia din Ungaria.