x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Brexit: Oferta Londrei, criticată

Brexit: Oferta Londrei, criticată

11 Iul 2017   •   16:57
Brexit: Oferta Londrei, criticată
Sursa foto: Geert VANDEN WIJGAERT

Negociatorul șef al Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, consideră că planul guvernului de la Londra privind drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie, după ieșirea din blocul comunitar, nu le asigură acestora „nici pe departe ceea ce li se cuvine” și chiar le oferă mai puține drepturi decât britanicilor din Uniunea Europeană, a relatat, ieri, BBC.

Într-o scrisoare comună remisă presei, Verhofstadt și liderii a patru din principalele grupuri din PE — care reprezintă două treimi din voturile forului de la Strasbourg — califică oferta Londrei drept „o dezamăgire” și amintesc că au puterea de a respinge orice acord cu privire la Brexit, subliniind că nu vor aproba nicio măsură care să-i priveze pe cetățenii UE de drepturi deja dobândite. Mai mult, propunerea britanică ar duce la creșterea birocrației și a incertitudinii pentru milioane de oameni, consideră semnatarii scrisorii, care mai atrag atenția că oferta UE este una clară și corectă și le promite tuturor cetățenilor — inclusiv celor britanici din UE — tratament egal și menținerea drepturilor de care beneficiază în prezent. Guy Verhofstadt a insistat că atât cetățenii UE din Marea Britanie, cât și britanicii care trăiesc pe continent trebuie să-și păstreze drepturile actuale, în loc ca guvernul să „inventeze un nou statut”.

Cetățeni de rang inferior

Negociatorul șef al PE pentru Brexit a apreciat că propunerea Marii Britanii „creează un fel de cetățenie de categoria a doua pentru cetățenii europeni din Regatul Unit”, ale căror drepturi le diminuează fără niciun motiv, și a reiterat că „în final, Parlamentul European va fi cel care va spune «da» sau «nu» ”. Scrisoarea celor cinci notează că „Parlamentul European își rezervă dreptul de a respinge orice acord care îi tratează pe cetățenii UE mai puțin favorabil decât în prezent”.

Guy Verhofstadt a distrus oferta Londrei în privința drepturilor cetățenilor europeni.

×
Subiecte în articol: brexit