x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe BRUXELLES / Uniunea Europeană va avea un preşedinte cu puteri limitate

BRUXELLES / Uniunea Europeană va avea un preşedinte cu puteri limitate

de Sînziana Stancu    |    12 Mar 2009   •   00:00

Eurodeputaţii din Comisia de Afaceri Constituţionale au aprobat un raport ce prevede acordarea unui rol limitat viitorului preşedinte al Uniunii Europene.



Mandatul de preşedinte al UE va avea o durată de cinci ani, aşa cum este prevăzut în Tratatul de la Lisabona. Eurodeputaţii au prevăzut ca viitorul preşedinte să nu poată vorbi în numele întregii Uniuni în ceea ce priveşte chestiunile politice, însă nu acelaşi lucru se va întâmpla în cazul abordării problemelor de politică externă şi de securitate comune (CSFP), unde va reprezenta UE la cel mai înalt nivel, informează EUObserver, citat de Mediafax. La nivel ministerial, de aceste probleme se va ocupa viitorul ministru de externe, care va conduce negocierile politice în numele Uniunii. Potrivit raportului semnat de eurodeputaţi, rolul cel mai important i-ar reveni preşedintelui Comisiei Europene, care va trebui să reprezinte UE la cel mai înalt nivel în legătură cu ansamblul relaţiilor externe ale Uniunii, inclusiv în domenii specifice, ca, de pildă, comerţul extern.

PRO ŞI CONTRA

Consultările în cadrul Uniunii despre viitoarele instituţii comunitare şi rolul conducătorilor lor, mai ales cel al preşedintelui cu mandat pe mai mulţi ani, şi nu semestrial, ca în prezent, au împărţit ţările membre în două tabere, cea susţinătoare a unui rol preponderent administrativ al viitorului preşedinte şi cea adeptă a unui rol extins. Ţările mici se tem însă că funcţia prezidenţială comunitară ar putea fi folosită de către ţările mai mari pentru a-şi promova agenda proprie.

Raportul Comisiei urmează să fie votat în plen, în următoarele săptămâni.

×
Subiecte în articol: externe