Bulgaria, tara cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, a hotarat sa creasca veniturile populatiei intr-un ritm de 10 euro anual. Guvernul a explicat ca masura este justificata de o crestere a productivitatii.
In pofida problemelor tot mai grave cu deficitul bugetar, cu un an inainte de alegerile parlamentare, Guvernul condus de Boiko Borisov a majorat cu 7% salariul minim, de la 270 la 290 de leva - echivalentul a 149 de euro. Ministrul pentru Problemele Sociale, Totiu Mladenov, a anuntat ca in urmatorii trei ani venitul minim va fi indexat anual tot cu 10 euro. El a mai spus ca acest salariu a crescut cu 21% in ultimele opt luni. Vor putea fi majorate si celelalte salarii, la baza cresterii asteptate a productivitatii muncii. Ministrul a anuntat ca acest indicator a crescut in 2010 cu 5,5%, iar in 2011 cu 6,2%. Mladenov a declarat ca ultima crestere a salariului minim nu va duce la majorarea taxelor medicale care sunt legate prin lege de acesti indicatori. Ministerul Sanatatii a initiat deja un amendament la legea respectiva care va fi votata in regim de urgenta. Scopul Guvernului Borisov este sa fie inlaturate toate piedicile pentru majorarea celor mai mici salarii.
KNSB, Confederatia sindicatelor independente, a salutat decizia Guvernului, insa a anuntat ca pe toata durata tranzitiei, cu exceptia perioadei 2006-2008, salariul minim s-a situat sub limita oficiala a saraciei. La Congresul confederatiei sindicale, care a inceput miercuri, ministrul de Finante, Simeon Djankov, a fost huiduit.
Salariile si pensiile in Bulgaria sunt cele mai mici din UE. Dupa 2009, pensiile nu au fost indexate, in pofida inflatiei de peste 12%. Pensia maxima a fost limitata la echivalentul a 360 de euro.