x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Bursele şi dolarul, în creştere, petrolul se ieftineşte

Bursele şi dolarul, în creştere, petrolul se ieftineşte

de Vali Blanaru    |    06 Noi 2008   •   00:00

Alegerile din SUA au adus un val de optimism la bruse, iar dolarul s-a apreciat, analiştii sperând că schimbarea administraţiei va duce şi la oprirea recesiunii economice.

Wall Street a deschis în creştere cu peste 1,5% în ziua alegerilor pentru preşedinţia SUA. Alegerile prezidenţiale au influenţat puternic evoluţia bursei americane. Trezoreria SUA a contribuit şi ea la optimismul investitorilor, anunţând că analizează posibilitatea de a extinde programul de salvare a băncilor către zone de finanţe specializate pe anumite segmente de piaţă, precum GE Capital.

Cei trei indici principali de pe Wall Street, Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Composite, au avut cele mai ridicate niveluri de închidere de la 6 octombrie şi s-au plasat cu circa 18% peste valorile din 27 octombrie. Bursa de la New York a închis ziua în creştere cu 3%-4%, la cele mai ridicate niveluri de final de şedinţă înregistrate în ultima lună.

TREZIREA LA REALITATE
Valul de optimism declanşat de alegerea lui Barack Obama ca preşedinte al SUA a durat o singură zi. Ieri, bursele din SUA au deschis şedinţa de tranzacţionare în scădere cu peste un procent, atenţia investitorilor revenind la problemele economiei mondiale.

Indicele Industrial Dow Jones a coborât cu 113,74 puncte, sau 1,18%, la 9511,54, Standard & Poor’s 500 a pierdut 10,7 puncte, 1,06%, la 995,05 puncte, în timp ce Indicele Compozit Nasdaq a scăzut cu 20,82 puncte, 1,17%, la 1.759,3 puncte. Mişcarea burselor americane vine ca reacţie a evoluţiilor din Europa. Principalele burse europene au închis şedinţa de ieri în scădere cu circa 2%, după ce au înregistrat creşteri în ultimele şase zile de tranzacţionare, atenţia investitorilor revenind asupra problemelor economiei mondiale.

Este de aşteptat reacţia burselor la decizia Rezervei Federale de a majora dobânda plătită băncilor la rezervele minime obligatorii. În urma modificării formulei de calcul băncile ar trebui să atragă mai multe fonduri.

CREŞTE DOLARUL.
Dolarul a crescut uşor miercuri în raport cu un coş de valute de referinţă, deoarece victoria lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat un curent de optimism cu privire la perspectivele economice. Achiziţiile de dolari au început la scurt timp după ce presa americană a publicat primele proiecţii care indicau o victorie clară a lui Obama, deoarece schimbarea administraţiei şi a partidului aflat la putere a eliminat un factor de incertitudine din piaţă şi a adus speranţe că recesiunea Statelor Unite nu va fi severă. Astfel, euro s-a depreciat cu 0,1% faţă de dolar, la un curs de 1,2855 dolari/euro.

Cu toate acestea, traderii consideră că victoria candidatului democrat era aşteptată de piaţă şi nu va avea un impact major.

Preţul petrolului a scăzut, ieri, cu 4%, sub 68 de dolari pe baril, anulând o parte din creşterile puternice de marţi, deoarece victoria lui Barack Obama în alegerile generale din SUA a determinat aprecierea dolarului. Cotaţia a urcat marţi, cu 6,6 dolari, respectiv mai mult de 10%, după ce pieţele au constatat că Arabia Saudită şi ceilalţi membri OPEC au redus producţia, conform deciziei de săptămâna trecută.

×