Alegerile din SUA au adus un val de optimism la bruse, iar dolarul s-a apreciat, analiştii sperând că schimbarea administraţiei va duce şi la oprirea recesiunii economice.
Wall Street a deschis în creştere cu peste 1,5% în ziua alegerilor pentru preşedinţia SUA. Alegerile prezidenţiale au influenţat puternic evoluţia bursei americane. Trezoreria SUA a contribuit şi ea la optimismul investitorilor, anunţând că analizează posibilitatea de a extinde programul de salvare a băncilor către zone de finanţe specializate pe anumite segmente de piaţă, precum GE Capital.Cei trei indici principali de pe Wall Street, Dow Jones, S&P 500 şi Nasdaq Composite, au avut cele mai ridicate niveluri de închidere de la 6 octombrie şi s-au plasat cu circa 18% peste valorile din 27 octombrie. Bursa de la New York a închis ziua în creştere cu 3%-4%, la cele mai ridicate niveluri de final de şedinţă înregistrate în ultima lună.
TREZIREA LA REALITATE
Valul de optimism declanşat de alegerea lui Barack Obama ca
preşedinte al SUA a durat o singură zi. Ieri, bursele din SUA au deschis şedinţa
de tranzacţionare în scădere cu peste un procent, atenţia investitorilor
revenind la problemele economiei mondiale.
Indicele Industrial Dow Jones a coborât cu 113,74 puncte, sau 1,18%, la 9511,54, Standard & Poor’s 500 a pierdut 10,7 puncte, 1,06%, la 995,05 puncte, în timp ce Indicele Compozit Nasdaq a scăzut cu 20,82 puncte, 1,17%, la 1.759,3 puncte. Mişcarea burselor americane vine ca reacţie a evoluţiilor din Europa. Principalele burse europene au închis şedinţa de ieri în scădere cu circa 2%, după ce au înregistrat creşteri în ultimele şase zile de tranzacţionare, atenţia investitorilor revenind asupra problemelor economiei mondiale.
Este de aşteptat reacţia burselor la decizia Rezervei Federale de a majora dobânda plătită băncilor la rezervele minime obligatorii. În urma modificării formulei de calcul băncile ar trebui să atragă mai multe fonduri.
CREŞTE DOLARUL.
Dolarul a crescut uşor miercuri în raport cu un coş de
valute de referinţă, deoarece victoria lui Barack Obama în alegerile prezidenţiale
din SUA a alimentat un curent de optimism cu privire la perspectivele
economice. Achiziţiile de dolari au început la scurt timp după ce presa americană a publicat
primele proiecţii care indicau o victorie clară a lui Obama, deoarece
schimbarea administraţiei şi a partidului aflat la putere a eliminat un factor
de incertitudine din piaţă şi a adus speranţe că recesiunea Statelor Unite nu va fi severă.
Astfel, euro s-a depreciat cu 0,1% faţă de dolar, la un curs de 1,2855 dolari/euro.
Cu toate acestea, traderii consideră că victoria candidatului democrat era aşteptată de piaţă şi nu va avea un impact major.
Preţul petrolului a scăzut, ieri, cu 4%, sub 68 de dolari pe baril, anulând o parte din creşterile puternice de marţi, deoarece victoria lui Barack Obama în alegerile generale din SUA a determinat aprecierea dolarului. Cotaţia a urcat marţi, cu 6,6 dolari, respectiv mai mult de 10%, după ce pieţele au constatat că Arabia Saudită şi ceilalţi membri OPEC au redus producţia, conform deciziei de săptămâna trecută.