x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Camorra il vrea mort pana de Craciun!

Camorra il vrea mort pana de Craciun!

15 Oct 2008   •   00:00
Camorra il vrea mort pana de Craciun!

Popularitatea si succesul de care se bucura cartea lui Saviano, "Gomorra: Cealalta mafie a Italiei", au provocat intr-atat Mafia incat sefii acesteia au ordonat drept prioritate a actiunilor vindicative suprimarea autorului.



O barba scurta si neagra ii acopera fata, e imbracat intr-un tricou negru, are capul ras si piercing deasupra ochilor. Asa se prezinta simbolul luptei impotriva crimei organizate pentru o noua generatie de italieni: Roberto Saviano.

In varsta de 29 de ani, Roberto Saviano, traieste sub protectia politiei italiene de doi ani de zile. Masura de protectie a fost luata in urma deciziei Camorrei, organizatia mafiota din Napoli, de a pune un premiu pe capul sau.

Camorra a fost "enervata" de succesul cartii lui Saviano, "Gomorra: Cealalta mafie a Italiei", care dezvaluie implicarea organizatiei mafiote in tot ceea ce misca in Napoli, de la solicitarea de taxa de protectie la traficul de droguri si chiar si in operatiunile de salubritate a orasului.

Cartea, ce are la baza investigatiile jurnalistului italian, s-a vandut in peste un milion de exemplare in Italia si a fost tradusa in 42 de limbi. Ecranizarea ei, realizata de regizorul Matteo Garrone, a castigat in 2008 Marele Premiu al Festivalului de la Cannes si candideaza cu mari sanse la Oscar.

Popularitatea si succesul de care se bucura cartea lui Saviano au provocat intr-atat Mafia incat sefii acesteia au ordonat drept prioritate a actiunilor vindicative suprimarea autorului.

In ultimul timp politia italiana a primit numeroase semnale despre precipitarea actiunilor de razbunare. Ziarele italiane scriu despre actiunile unuia dintre cele mai notorii clanuri mafiote - Calanesi, recent implicat in uciderea a sase africani, care are planuri sa-l ucida pe Saviano pana de Craciun. Sursa acestei informatii fiind un informator al politiei aflat in cercurile nasului Camorrei, Francesco Schiavone - "Sandokan", ce se afla actualmente in inchisoare.

Saviano a povestit, in cadrul unei emisiuni radiofonice despre viata sa, la implinirea a doi ani de cand traieste sub protectia politiei,  despre relatia cu garzile de corp, singura sa companie de cand a fost nevoit sa-si paraseasca locuinta.

"Multe din zile sunt teribile", spune Saviano care isi petrece o parte din din boxand cu garzile sale, care il numesc "capitanul". "Imi vreau viata inapoi. Vreau sa fiu liber sa ma plimb prin ploaie, sa ma indragostesc, sa beau o bere in public. Dar mai presus de toate, sa-mi intalnesc mama."

Scriitorul spune ca ceea ce inspaimanta mafia de fapt este numarul celor care i-au citit cartea. "Cititorii sunt cei care i-au inspaimantat pe sefii crimei organizate, nu eu."


Si politicienii si-au manifestat public sprijinul pentru Saviano. "Nimeni nu trebuie sa se atinga de Saviano", spunea fostul sef de cabinet Giovanna Melandri denuntand Camorra ca fiind "unul din cancerele societatii italiene.
www.telegraph.co.uk

×
Subiecte în articol: externe saviano