Un studiu realizat de European Social Survey în 30 de ţări europene a relevat că Bulgaria este ţara cu cei mai numeroşi "dependenţi de televizor", 43% dintre cetăţenii săi petrecând în medie peste trei ore pe zi în faţa micilor ecrane.
Pe locul al doilea în acest clasament s-a situat Marea Britanie - 32% dintre britanici privesc la televizor peste trei ore pe zi. Irlanda ocupă locul al treilea, cu un procent de 28%.
La polul opus s-a aflat Germania, cu un procent de doar 13%. Media europeană a fost de 21%.
În ciuda faptului că britanicii ocupă unul din primele locuri în clasament, studiul constată că ei sunt interesaţi foarte puţin de ştiri sau de anchete sociale - 13% spun că nu urmăresc deloc astfel de programe - majoritatea preferând divertismentul.
Doar Israelul şi Slovenia, cu 16%, respectiv 15%, sunt ţările ai căror cetăţeni evită ştirile şi anchetele sociale la televizor mai mult decât o fac britanicii. Procentul a fost 4% în Germania, Danemarca şi Finlanda.
Media pe plan european, la acest criteriu, a fost de 8%.
Privitul excesiv la televizor poate avea efecte dăunătoare asupra sănătăţii, precum stimularea fumatului şi declanşarea obezităţii. Fiecare oră petrecută în faţa televizorului scurtează durata de viaţă cu 22 de minute. Persoanele care privesc la televizor timp de şase ore pe zi au o speranţă de viaţă cu cinci ani mai mică, potrivit unui studiu recent.