x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce-a trăit lumea în ultimii 10 ani

Ce-a trăit lumea în ultimii 10 ani

de Sînziana Stancu    |    10 Dec 2009   •   00:00
Ce-a trăit lumea în ultimii 10 ani
Sursa foto: Ray Stubblebine/Reuters

De la atentatele antiamericane de la 11 septembrie 2001 de la World Trade Center până la cataclisme, mari progrese ale ştiinţei şi tehnicii culminând cu crearea, în laborator, a condiţiilor apariţiei Universului, primul deceniu al noului mileniu e plin de evenimente de referinţă.



Evenimentul marcant al întregii perioade rămâne totuşi 11 septembrie 2001, când teoriştii reţelei Al-Qaida, al cărui lider, Osama ben Laden, nu a fost găsit nici până astăzi, au lovit "turnurile gemene" World Trade Center (WTC) din New York cu două avioane de linie, la bordul cărora se aflau terorişti sinucigaşi, scrie BBC online, citându-l pe Tim Footman, autorul "Noughties", care îşi aminteşte despre evenimentele importante ale deceniului.

În afară de faptul că în acele antentate au murit peste 3.000 de oameni, atacurile teroriste au deschis seria unor evenimente similare, care au afectat viaţa a mii şi mii de oameni din ţări cum ar fi Afganistanul şi Irakul, Indonezia (atentatele din Bali), Spania şi Marea Britanie (atacurile cu bombă de la metroul din Madrid şi cele de la metrou şi transportul la suprafaţă din Londra) sau atentatele din acest an din India, de la Mumbai, sau de oriunde altundeva în lume.

După atacurile de la WTC, cuvântul "terorism" a ajuns în scurt timp pe buzele tuturor şi mai târziu a început războiul împotriva terorismului, prin atacarea Irakului.

IERARHIA INFORMAŢIEI
Tot în anul marii tragedii americane a apărut şi Wikipedia. Lansarea acesteia la data de 15 ianuarie 2001 a reprezentat o schimbare fundamentală în ierarhia informaţiei, iar împreună cu Twitter, YouTube, Facebook, bloguri şi alte inovaţii pe internet, toate acestea au demonstrat atât că lumea e din ce în ce mai puţin legată de informaţia mai greu sau mai lent accesibilă prin mijloacele clasice, dar şi că fiecare poate să-şi exprime părerea personală, fără să aibă nevoie de intermediari sau arbitri.

Dar în paralel cu aceste progrese s-a dezvoltat şi mai mult pirateria informatică ce ameninţă, potrivit avertismentelor lansate recent de unii analişti, cu izbucnirea unui al treilea război mondial - cel informatic.

NATURA MAI PUTERNICĂ
Dar cu toate inovaţiile ştiinţei şi tehnicii, natura este încă imprevizibilă şi greu de stăpânit. Catastrofele naturale fac în continuare sute de mii de victime, de la un capăt la altul al planetei, mai ceva decât războaiele şi terorismul. Astfel, un tsunami declanşat în Oceanul Indian curma viaţa, la data de 26 decembrie 2004, a 230.000 de oameni veniţi să-şi petreacă Sărbătorile de iarnă în locuri mai calde. Multe victime au făcut şi ciclonul Nargis, în Birmania, de pildă, sau cutremurele repetate din Iran.

Catastrofele naturii se pare, totuşi, că au dat mai mult de gândit în acest deceniu atât specialiştilor, cât şi politicienilor. Summit-ul actual de la Copenhaga, în cadrul căruia liderii lumii sunt chemaţi să acţioneze rapid pentru a stăvili activităţile umane şi industriale care duc la încălzirea climei ca urmare a emisiilor de gaze cu efect de seră, ce distrug stratul protector de ozon al Pământului, pare că se va încheia fără mari progrese reale.

Până acum s-a vorbit mai mult despre împărţirea pe ţări ale cotelor de emisie de gaze poluante, ca şi cum norii toxici ar respecta graniţele ţărilor care poluează atmosfera.

Dar, una peste alta, omenirea a devenit preocupată să afle şi cum s-a născut Universul. Specialiştii europeni din cadrul CERN au creat, sub pământ, la graniţa dintre Elveţia şi Franţa, reactorul LHC (Large Hadron Collider), în care vor fi create condiţiile în care s-a format Universul, prin ciocnirea cu viteză apropiată de cea a luminii a două fascicule liniare de protoni. Mulţi se tem însă că experimentul, fără precedent în istorie, ar putea duce la "înghiţirea" Pământului de o aşa-numită "gaură neagră".

×
Subiecte în articol: externe