Pieptul de pui vândut prin intermediul supermarket-urilor conţine apă şi aditivi alimentari, în procent de 20% din greutatea sa, este concluzia unei anchete publicate de The Guardian.
Şi deşi ancheta a vizat un distribuitor de carne britanic, este destul de posibil ca procedurile să fi fost preluate şi de cei autohtoni!
Procesatorul de carne ce s-a aflat sub observaţia jurnaliştilor importă materia primă din Brazilia, injectată deja cu sare sau cu o soluţie din ulei de porumb şi sare. Ajunsă pe tărâm britanic, carnea trece printr-un alt procedeu tehnologic în care este încă o dată injectată cu apă, aditivi alimentari - care să împiedice eliminarea apei în timpul gătitului şi dextroză, un zahar care să mascheze cantitatea de sare conţinută de produs.
Astfel, consumatorul ajunge să cumpere, fără să ştie, la acelaşi preţ ca şi al cărnii, saramură.
Medicul Duncan Campbell, fost preşedinte al Association of Public Analysts susţine că a devenit obişnuit să se găsească, la analize, mult mai multă apă în carnea îngheţată de pui decât ne închipuim: "Când am verificat ultima dată, producătorii adăugau 40% apă în carnea de pui îngheţată. Consumatorii sunt păcăliţi".
Surse din industria cărnii au declarat pentru The Guardian că procedeul a devenit normă din pricina crizei, producătorii încercând să păstreze preţurile la nivele scăzute prin injectarea în carnea de pui îngheţată a unei cantităţi din ce în ce mai mari de apă.
Supermarket-urile britanice nu consideră că au comis o ilegalitate, mai mult, producătorii susţin că injectarea apei şi a aditivilor face ca puiul să aibă un gust "mai suculent".
Conform normelor din Uniunea Europeană reprocesarea puiului îngheţat este ilegală, în afara cazurilor în care carnea nu este preparată pentru a fi vândută sub forma unor alte produse.
sursa: The Guardian