x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce reguli pregăteşte UE în privinţa gazelor de şist

Ce reguli pregăteşte UE în privinţa gazelor de şist

21 Oct 2013   •   20:42
Ce reguli pregăteşte UE în privinţa gazelor de şist

Companiile care exploatează gazele de şist care operează în Europa vor fi obligate să respecte un pachet legislativ strict, potrivit unor informaţii obţinute în exclusivitate de site-ul EurActiv.com.
Ideea este de dată recentă. Până acum, fiecare ţară europeană a fost liberă să-şi aleagă propriul drum al gazelor de şist, dar acum Executivul de la Bruxelles vrea să impună reguli clare, prin care să prevină riscurile de mediu şi de sănătate.

Comisia Europeană ar putea propune o directivă privind carburanţii neconvenţionali similară altor legislaţii referitoare la apele uzate şi la evaluările privind impactul asupra mediului, scrie sursa citată. “Vom propune un cadrul de reglementare pentru a reduce riscurile provocate de gazele de şist în Europa”, a declarat o sursă europeană care a dorit să-şi păstreze anonimatul. “Intenţia noastră este să facem lumină în privinţa regulilor în vigoare, atât pentru companii, cât şi pentru investitori. Şi să asigurăm populaţia în legătură cu impactul gazelor de şist asupra mediului şi asupra sănătăţii publice”, mai arată sursa citată. “Dat fiind că impactul gazelor de şist asupra mediului ar putea fi mai important decât al gazelor şi al petrolului, intenţionăm să întărim legislaţia de mediu pentru a preveni riscurile”, mai spune acesta.

Directivele UE au caracter constrângător, dar lasă o marjă de manevră statelor membre în privinţa modalităţilor. Acest tip de legislaţie ar fi potrivit pentru gazele de şist, pentru că alegerea mixului energetic ţine de competenţele naţionale în virtutea principiului “subsidiarităţii”. Este, deci, imposibil să împiedici statele membre să autorizeze exploatarea acestei resurse. Dar, dacă aleg să o facă, noua propunere va prevedea mai multe măsuri stricte de protecţie a mediului, scrie EurActiv.com.

Comisia vrea să impună norme clare în privinţa posibilei contaminări a pânzei freatice în urma exploatărilor sau gestionarea efectelor unor cutremure de mici amploare. Turbulenţele seismice nu pot fi controlate dacă ele apar, dar prin lege pot fi impuse de pildă despagubiri. Practic, ar urma să fie acoperite toate bazele până la impactul asupra calităţii aerului, poluarea fonică şi alte probleme de infrastructură cauzate de activitata industrială.

Apărătorii mediului se pregătiseră pentru linii directoare mai puţin clare, iar acum respiră uşuraţi, când văd noile directive, scrie EurActiv.com.

Preşedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, arbitrul final, ar vrea să includă legislaţia într-un pachet de măsuri ceva mai larg privind energia şi climatul. Directiva privind gazele de şist va fi adoptată prea târziu pentru a putea fi pusă în aplicare de actuala Comisie, scrie EurActiv.com. Ea va stabili doar ordinea de zi pentru viitoarea administraţie care va rezulta din alegerile pentru Parlamentul European din mai 2014.


×
Subiecte în articol: gaze de sist