x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai bogat preşedinte

Cel mai bogat preşedinte

de Sînziana Stancu    |    06 Oct 2009   •   00:00
Cel mai bogat preşedinte
Sursa foto: Mark Ralston/AFP/MEDIAFAX

Uniunea Europeană a respirat uşurată cel mult o zi după ce irlandezii au spus "DA!" Tratatului de la Lisabona, pentru că perspectiva ce i s-a deschis fostului premier britanic Tony Blair de a deveni primul preşedinte al UE a încins bârfa şi invidia.



Că Tony Blair este favoritul celui mai tare post din UE - cel de preşedinte - în cazul în care documentul ce reformează şi modernizează Uniunea Europeană, Tratatul de la Lisabona, va fi ratificat până la urmă şi de puţinii sceptici care au rămas, nu e o noutate. Se auzise de asta încă de când Blair a plecat din Downing Street, acum doi ani, făcându-i loc lui Gordon Brown. Votul irlandezilor nu le-a picat deloc bine rivalilor lui Blair şi, în special, conservatorilor britanici.

"BONEY" BLAIR ŞI CHERIE ANTOINETTE
Ce-i roade pe ei şi pe alţi rivali ai fostului premier britanic nu e competenţa lui într-o astfel de funcţie, ci avantajele materiale pe care i le oferă aceasta.
Astfel, dacă va avea două mandate, adică cinci ani de preşedinţie, va câştiga aproximativ 4 milioane de euro, iar dacă va sta doar unul, adică doi ani şi şase luni, această sumă ar mai scădea puţin.

Daily Mail a făcut socoteala şi a rezultat că, în afară de salariul de 300.000 de euro pe an, Blair câştigă dintr-un foc 50.000 de euro "primă de instalare" la Bruxelles, rambursându-i-se şi toate cheltuielile de transport şi mutare, iar pentru a închiria o reşedinţă la Bruxelles, inclusiv dintre cele mai frumoase castele, i se mai acordă 45.000 de euro pe an.

"Boney" Blair, aşa cum a fost poreclit Tony, după numele împăratului Napoleon Bonaparte, iar soţia lui, Cherie "Antoinette", după numele reginei Maria Antoaneta, vor mai primi 18.000 de euro pe an "bani de buzunar" şi pentru şoferul limuzinei lor, vreo 7.500 de euro pentru cheltuielile de gospodărie, alţi 7.000 pentru facultatea copiilor lor care nu studiază în Belgia şi vreo 3.500 de euro pentru minorii lor şcolari.

"Prima de tranziţie" pentru primii trei ani este de 150.000 de euro pe an, iar pensia de "preşedinte al UE", pe care o va încasa după ce va împlini 65 de ani, va fi de 63.000 de euro pe an. Nu în ultimul rând, Blair va beneficia şi de impozitul special pentru veniturile "Eurocraţilor", care e de numai 25%.

×
Subiecte în articol: externe avere tony blair presedinte ue