SUA au alocat, în secret, 100 de milioane de dolari ca să înfiinţeze un "Big Brother" pentru "sectoarele strategice"
Ziarul britanic Wall Street Journal, care citează surse oficiale, dar anonime, precizează că operaţiunile de monitorizare şi protejare a infrastructurii strategice (de ex. centralele electrice sau sistemul de transport) vor fi supravegheate de Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA). În reţelele de computere ale sectoarelor strategice vor fi amplasaţi senzori. Aceştia vor fi activaţi în cazul apariţiei unui atac informatic, chiar dacă ei nu monitorizează permanent întreaga reţea de computere.
Programul "Perfect Citizen" ("Cetăţeanul perfect") a stârnit deja controverse peste Ocean, deoarece NSA este o structură militară, care va avea acces la companiile şi persoanele fizice din Statele Unite. Această idee este împărtăşită de unii reprezentanţi ai industriei apărării şi oficiali guvernamentali, care critică în termeni duri intervenţia NSA în afacerile interne. De cealaltă parte a baricadei însă, programul este considerat "important", pentru că NSA este singura structură cu echipamente capabile pentru combaterea, în faza iniţială, a unei ameninţări la adresa securităţii. Oficial, NSA nu face nici un fel de declaraţii, însă sursa citată de Wall Street Journal a dezvăluit că etapa iniţială a proiectului va fi realizată de compania Raytheon Corp., care a obţinut un contract secret în valoare de aproximativ o sută de milioane de dolari.
Potrivit cotidianului britanic, care citează un e-mail intern al companiei Raytheon, "scopul global al programului rezidă în nevoia Guvernului de a asigura sectorul public că face tot ce poate pentru a asigura securitatea infrastructurii strategice în cadrul securităţii naţionale".
Semnatarul e-mail-ului recunoaşte totodată că "Cetăţeanul perfect" este "Fratele mai mare" (Big Brother). Luaţi la bani mărunţi de reporteri, reprezentanţii companiei au refuzat să comenteze.
Citește pe Antena3.ro