x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cetățenii străini fug pe capete din Sudan

Cetățenii străini fug pe capete din Sudan

de Redacția Jurnalul    |    24 Apr 2023   •   12:45
Cetățenii străini fug pe capete din Sudan
Sursa foto: Hepta

Forțele armate ale Statelor Unite și Marii Britanii au evacuat personalul ambasadelor din Sudan, iar alte țări s-au grăbit să își pună cetățenii în siguranță, în timp ce facțiuni militare rivale se luptau duminică în capitala țării, transmite Reuters.

Izbucnirea luptelor în urmă cu opt zile între armată și grupul paramilitar Rapid Support Forces (RSF) a declanșat o criză umanitară, a ucis 420 de persoane și a blocat milioane de sudanezi fără acces la serviciile de bază.

În timp ce oamenii încercau să fugă, multe țări au început să trimită avioane și să organizeze convoaie pentru a-și retrage cetățenii. Unii cetățeni străini au fost răniți. Focuri de armă au răsunat în capitală și un fum întunecat plutea deasupra orașului, a declarat un reporter Reuters.

Părțile beligerante s-au acuzat reciproc de atacarea unui convoi francez, ambele spunând că un francez a fost rănit. Ministerul de Externe al Franței, care a anunțat anterior că evacuează personalul diplomatic și cetățenii, nu a făcut niciun comentariu.

Franța a anunțat că un avion francez care transporta aproximativ o sută de persoane, inclusiv delegația Uniunii Europene, alături de alte naționalități, a plecat spre Djibouti, iar un al doilea avion cu un număr similar la bord urma să decoleze în scurt timp.

Riscurile au fost evidente și în acuzațiile armatei conform cărora RSF a jefuit un convoi din Qatar care se îndrepta spre Port Sudan. În incidente separate, un cetățean irakian a fost ucis în timpul confruntărilor, iar Egiptul a declarat că unul dintre diplomații săi a fost rănit.

Armata sudaneză a declarat că a colaborat cu Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța la operațiunile de evacuare de la Wadi Sedna, o bază aeriană situată la nord de Khartoum. Operațiunile din Qatar și Iordania s-au desfășurat pe uscat până la Port Sudan, a precizat armata.

Canada și-a extras, de asemenea, diplomații și încearcă să își sprijine personalul local, a declarat premierul Justin Trudeau.

Egiptul, India, Nigeria și Libia s-au numărat printre țările care au declarat că fac eforturi pentru a-și aduce acasă oamenii.

Papa Francisc a făcut apel la încetarea violențelor în timpul rugăciunii sale de duminică la prânz de la Roma.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sudan cetateni straini