x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Chişinău: Declinul comuniştilor a încetinit

Chişinău: Declinul comuniştilor a încetinit

de Vitalie Calugareanu    |    24 Apr 2008   •   00:00

Confuzie totală în ceea ce priveşte perceperea de către cetăţenii moldoveni a fenomenelor politice din Republica Moldova. Ultimul barometru de opinie publică lansat la Chişinău evidenţiază o încetinire a erodării Partidului Comuniştilor

Confuzie totală în ceea ce priveşte perceperea de către cetăţenii moldoveni a fenomenelor politice din Republica Moldova. Ultimul barometru de opinie publică lansat la Chişinău evidenţiază o încetinire a erodării Partidului Comuniştilor, o scădere esenţială a numărului celor care ar vota pentru aderarea Moldovei la NATO şi o creştere a popularităţii liderilor de la Kremlin, Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev, în rîndul populaţiei de peste Prut.


Din sondajul realizat la comanda Institutului de Politici Publice de la Chişinău rezultă că cetăţenii moldoveni îşi pun cele mai mari speranţe în România, dar cred cel mai mult în puterile liderilor de la Kremlin. şi asta chiar dacă peste 70% din respondenţi susţin că ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la UE, fiind convinşi că doar România ar putea ajuta Moldova în acest proces. În acelaşi timp, 52% se pronunţă pentru un parteneriat strategic cu Federaţia Rusă şi doar 20% cred că UE trebuie să deţină această poziţie.

Actualul preşedinte al Rusiei, Vladimir Putin, se bucură de încrederea a 78% din populaţia Republicii Moldova. Putin este urmat de succesorul său Dmitri Medvedev – cu 62%. Pe poziţia a treia se situează preşedintele moldovean, Vladimir Voronin – cu 48%, urmat la diferenţă mică de preşedintele României, Traian Băsescu – cu 43%.

Marea surpriză a acestui sondaj reiese însă din opţiunea pro-NATO a cetăţenilor moldoveni. Astfel, dacă duminică în Republica Moldova s-ar desfăşura un referendum privind aderarea ţării la NATO, iniţiativa ar primi aviz negativ. Doar 22,7% din cetăţeni ar vota pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce 40%, ar vota împotrivă. Mai este o categorie de indecişi care reprezintă 20%. De remarcat că numărul cetăţenilor moldoveni care ar vota pentru aderarea la NATO a scăzut simţitor în ultimii ani pe fundalul politicii anti-NATO promovate de guvernarea comunistă. Dacă în 2004 în favoarea aderării la NATO se pronunţau 35% din moldoveni, în 2006 acest indicator a scăzut pînă la 29%, iar acum numărul celor care pledează pentru NATO a ajuns la doar 23%. În acelaşi timp, 56% din respondenţi consideră că cea mai bună soluţie pentru asigurarea securităţii Republicii Moldova ar fi neutralitatea.

În ceea ce priveşte opţiunile electorale ale basarabenilor, sondajul indică o încetinire a erodării Partidului Comuniştilor, dar, în acelaşi timp, o scădere accentuată a popularităţii liderului comunist Vladimir Voronin. Pe primul loc în topul personalităţilor care se bucură de cea mai mare încredere se situează încă Vladimir Voronin. El este urmat de preşedintele Parlamentului, Marian Lupu (care este tot comunist), iar pe poziţia a treia (cu o treaptă mai sus faţă de anul trecut) se situează primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă.

Cît priveşte cota de popularitate atribuită partidelor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile parlamentare în Republica Moldova ­ 46% din populaţie ar vota pentru Partidul Comuniştilor. Pe locul doi s-ar situa Alianţa “Moldova Noastră”, cu 11,3 %, Partidul Liberal (al cărui vicepreşedinte este şi actualul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă) ar obţine 7,8% şi noua formaţiune politică ­ Partidul Liberal Democrat ­ 6,3%. Alte partide politice nu ar trece pragul electoral de 6%. Conform acestui sondaj, pentru prima dată nu ar accede în Parlament nici PPCD (condus de Iurie Răşca) ai cărui deputaţi au votat, alături de comunişti, pentru majorarea pragului electoral de la 4% la 6% chiar luna trecută.

Alegerile parlamentare în Republica Moldova sunt planificate pentru luna mai 2009.


• Vitalie Călugăreanu, Chişinău

×
Subiecte în articol: externe moldova