x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cine va înlocui Marea Britanie la preşedinţia UE

Cine va înlocui Marea Britanie la preşedinţia UE

26 Iul 2016   •   23:40
Cine va înlocui Marea Britanie la preşedinţia UE

Estonia va devansa cu şase luni preşedinţia sa prin rotaţie pentru a înlocui Marea Britanie în fruntea Consiliului Uniunii Europene, în al doilea semestru din 2017, după ce Londra a renunţat oficial la aceasta, au confirmat marţi cele 28 de state membre ale UE, relatează AFP.

Ele au făcut oficializat astfel, în scris, o decizie a ambasadorilor celor 28 de state membre anunţată la 20 iulie. De asemenea, au aprobat propunerea ca toate preşedinţiile Consiliului UE să fie devansate cu jumătate de an în ordinea prevăzută în prezent.

Croaţia, ultima ţară care a aderat la UE în 2013 şi care nu era înscrisă în calendar până în prezent, va asigura preşedinţia în primul semestru din 2020, potrivit comunicatului Celor 28.

Cu acelaşi prilej, statele membre au dezvăluit calendarul pentru perioada cuprinsă între 2020 şi 2030.

Ţara care deţine preşedinţia prin rotaţie are misiunea de a organiza reuniunile celor 28 de state membre. Ea stabileşte agenda discuţiilor şi dă astfel un anumit impuls subiectelor tratate. De la 1 iulie, Slovacia asigură această preşedinţie.

Marea Britanie a anunţat miercurea trecută că renunţă să asigure preşedinţia prin rotaţie a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, prima consecinţă concretă a votului asupra Brexitului.

Premierul britanic, Theresa May, a explicat că ţara sa "va fi extrem de ocupată cu negocierile privind ieşirea din UE".

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: Marea Britanie brexit ue estonia