x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Circa 400 de milioane de africani nu au acces la apă potabilă

Circa 400 de milioane de africani nu au acces la apă potabilă

de Agerpres    |    17 Feb 2014   •   21:24
Circa 400 de milioane de africani nu au acces la apă potabilă

Circa 400 de milioane de persoane sunt private de acces la apă potabilă în Africa, a afirmat luni la Abidjan premierul ivorian Daniel Kablan Duncan, văzând în acest aspect un obstacol în calea dezvoltării şi creşterii continentului, transmite France Presse.

"Noi trebuie să fim cu toţii conştienţi că furnizarea de apă potabilă şi sanitaţie pentru populaţiile noastre (...) reprezintă impulsionarea dezvoltării continentului nostru", a remarcat Duncan în deschiderea unei reuniuni panafricane consacrate apei şi sanitaţiei.

Potrivit lui, consecinţa unei astfel de situaţii este că "peste 70% dintre paturile de spital din Africa sunt ocupate de persoane care suferă din cauza unor boli evitabile, legate de calitatea apei şi de sanitaţie".

Într-un raport publicat în 2012, ONG-ul "Save the Children" evalua la 450 de milioane numărul copiilor ameninţaţi de malnutriţie în următorii cincisprezece ani. Aproximativ 2,6 milioane mor în fiecare an din această cauză, conform ONG-ului.

Apa nepotabilă, ce le poate provoca boli fatale copiilor, este unul dintre principalii factori care cauzează malnutriţia.

"Această lipsă limitează deplina valorificare a potenţialului uman din Africa", a explicat Duncan, în condiţiile în care continentul va găzdui "25% din populaţia mondială în 2050, adică 2,4 miliarde de locuitori".

Organizată de Asociaţia Africană pentru Apă (AAE), reuniunea de la Abidjan aduce laolaltă până joi 1.200 de profesionişti proveniţi din 40 de ţări. Repartizarea defectuoasă a apei şi problemele de infrastructură împiedică accesul la această resursă, cu toate că ea este prezentă într-o cantitate suficientă în Africa, ce dispune de 5.400 miliarde de metri cubi de apă în pânzele sale freatice, a afirmat pentru AFP Sylvain Usher, secretar general al AAE. 

×
Subiecte în articol: criza apa potabila africa