Un iranian refugiat in Romania, condamnat la moarte de un tribunal din Teheran pentru apostazie, a solicitat azil Oficiului Roman pentru Imigrari, insa cererea i-a fost respinsa.
Acuzatia de apostazie (adica renuntarea publica la o anumita credinta religioasa) adusa lui Habib Bastam 'se fundamenteaza pe faptul ca acesta s-a nascut din parinti musulmani, iar la varsta maturitatii a acceptat Islamul, conformandu-se preceptelor acestuia, pentru ca apoi sa declare verbal si prin fapte renuntarea de Islam, ocupandu-se totodata de organizarea de intruniri evanghelice, chemand si pe altii sa imbratiseze crestinismul, formand o biserica in casa, desfasurand ceremonii de botez, predicandu-si credinta in crestinism in fata adunarii formate din vecini de-ai sai si negand preceptele islamice (...)'.
'Date fiind cele de mai sus, dupa analizarea dosarului, (…) instanta considera vinovatia acuzatului ca fiind evidenta. Sus-numitul este condamnat la moarte', se arata in hotararea din 2009 a Tribunalului din Teheran, depusa la dosarul lui Habib Bastam. In anul 2010, Habib s-a refugiat in Romania, sotia si copilul sau ramanand in Iran. Cat a stat in Radauti, Bastam a frecventat Biserica penticostala Betel, pastorita de Vasile Piscuc. Oficiul Roman pentru Imigrari a respins cererea de azil al a iranianului, iar avocatul sau, Antonie Popescu, a contestat decizia.
Cazul lui Habib Bastam se afla in atentia Oficiului pentru Comunicare Internationala si Drepturile Omului – Human Rights & International Communication, care a fost sesizat de fratele condamnatului, Assadollah Masoud Bastam – cetatean britanic de origine iraniana, si el condamnat, in lipsa, pentru aceleasi acuzatii. Si Amnesty International a fost sesizata despre acest caz de un parlamentar britanic. 'Persecutiile
s-au accentuat asupra membrilor familiei Bastam, unii dintre acestia fiind implicati in campania lui Mir Hossein Moussavi (fost contracandidat al presedintelui Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, in 2009). Ulterior, prin interventia unor parlamentari britanici si americani, a unor organizatii, ceilalti doi frati ai lui Assadollah Masoud Bastam si Habib Bastam au ajuns in Marea Britanie si SUA, unul dintre ei, Yadollah Bastam, primind deja azil politic in Marea Britanie. De asemenea, si parintii celor patru frati se afla in acest moment in Marea Britanie solicitand azil politic', spune organizatia pentru apararea drepturile omului (...).
'Cazul Habib Bastam trebuie reconsiderat si prin prisma informatiilor recente, de notorietate publica, privind deteriorarea grava a relatiilor dintre Iran si Marea Britanie: atacarea Ambasadei Marii Britanii la Teheran in 29 noiembrie, retragerea personalului diplomatic britanic de la Teheran, plecarea de la Londra, in 3 decembrie, dupa ultimatumul dat de autoritatile britanice, a personalului diplomatic iranian. In conditiile actuale, simpla comparatie cu cazul fratelui sau, caruia un alt stat membru al UE i-a acordat protecttie si statut de azilant, pentru motive cel putin similare, conduce la concluzia ca si statul roman trebuie sa procedeze in mod similar, acordandu-i protectie, in mod plenar si urgent. In numele drepturilor omului, acestei persoane, Habib Bastam, ii trebuie acordate o asistenta competenta si protectie, deopotriva. Dosarul domniei sale trebuie examinat cu suficienta atentie si maxima intelegere de cei care au aceasta misiune si prerogativa, tinand cont de toate datele si informatiile de ultima ora, incidente', noteaza Amnesty International, intr-o scrisoare adresata autoritatilor de la Bucuresti.