x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Confiscarea bunurilor de origine ilicită în UE, mult mai simplă

Confiscarea bunurilor de origine ilicită în UE, mult mai simplă

26 Feb 2014   •   09:06
Confiscarea bunurilor de origine ilicită în UE, mult mai simplă

Parlamentul European a votat marţi la Strasbourg, în cadrul sesiunii plenare din 24-27 februarie, cu o largă majoritate de voturi, noi dispoziţii pentru a permite autorităţilor naţionale să confişte şi să îngheţe mai uşor bunuri ale unor grupări infracţionale din UE.

Noile reguli au fost adoptate cu 631 de voturi pentru, 19 împotrivă şi 25 de abţineri. Ele au făcut deja obiectul unui acord cu statele membre UE în cadrul unei strategii mai largi, pentru combaterea fraudei şi a corupţiei.

Cum era până acum

În prezent, mai puţin de 1% din bunurile obţinute prin infracţiuni de tipul traficului de droguri, de persoane, de arme mici şi al contrafacerii sunt îngheţate şi confiscate.

Aceste bunuri vor putea fi confiscate ca urmare a pronunţării unei condamnări definitive. Se va permite confiscarea bunurilor chiar dacă persoana suspectă sau acuzată este bolnavă sau a fugit, de exemplu în cazul procedurilor desfăşurate în absenţă. Grupurile de criminalitate organizată transferă bunuri şi bani către terţe persoane, în scopul de a evita confiscarea. De exemplu: o persoană acumulează venituri prin infracţiuni, apoi vinde sau face cadou sau pune pe numele altora aceste venituri. În aceste situaţii confiscarea se va putea face dacă bunul se vinde sub preţul pieţei sau se donează, sau există indicii că nu a fost o tranzacţie reală.

Utilizate în interes public

Statele membre vor putea confisca bunurile obţinute în cazurile de corupţie activă sau pasivă în sectorul privat, de corupţie activă sau pasivă implicând reprezentanţi ai instituţiilor europene sau ai ţărilor UE, de participare la o organizaţie criminală, de pedopornografie sau de criminalitate informaţională (cybercriminalitate).

Bunurile confiscate vor putea fi utilizate în interesul public sau în scopuri sociale.

Acordul trebuie aprobat format de Consiliu în următoarele săptămâni. Statele membre vor avea la dispoziţie 30 de luni pentru a transpune directiva în legislaţiile naţionale, arată un comunicat al Parlamentul European. Irlanda va participa la acest sistem, iar Marea Britanie şi Danemarca nu vor participa. (D.I)



×