x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel puţin 60 de cetăţeni de confesiune şiită, ucişi de rebelii sirieni

Cel puţin 60 de cetăţeni de confesiune şiită, ucişi de rebelii sirieni

12 Iun 2013   •   19:21
Cel puţin 60 de cetăţeni de confesiune şiită, ucişi de rebelii sirieni

Rebelii sirieni au ucis cel puţin 60 de persoane, toate de confesiune şiită, într-un oraş din estul ţării, au anunţat activiştii pentru drepturile omului, atrăgând atenţia că războiul civil din această ţară începe să capete un caracter sectar.

Atacul a fost denunţat şi de un oficial al guvernului sirian, care a vorbit de un "masacru al civililor".

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, un ONG cu sediul în Londra, care monitorizează evenimentele din Siria, a anunţat că atacul a avut loc în oraşul Hatla, aflat la graniţa cu Irakul.

Se pare că mii de rebeli au luat parte la atac, cel puţin 10 dintre ei fiind ucişi în timpul luptelor. Vizaţi au fost atât soldaţii, dar şi civilii de confesiune şiită.

Potrivit anunţului guvernului sirian, rebelii: "au organizat un masacru împotriva cetăţenilor în care au fost ucişi şi copii sau bătrâni".

Majoritatea sirienilor sunt de confesiune sunită, confesiunile minoritare fiind suspectate că l-ar susţine pe preşedintele Bashar al-Assad, el fiind de confesiune alavită, credinţă mai apropiată de cea şiită.

Un activist din provincia Deir el-Zour a relatat că atacul rebelilor a venit ca replică la uciderea a patru rebeli suniţi, în oraşul Hatla, lunea trecută.

Potrivit acestuia, aproximativ 150 de şiiţi au fugit din oraş traversând râul Eufrat şi refugiindu-se în oraşul Jafra, care este controlat de forţele guvernamentale.

"Atmosfera în oraş acum este calmă, iar Armata Siriană Liberă (rebelii sirieni n.r.) deţin controlul", a spus activistul, care a cerut să nu i se publice numele. Acesta a adăugat că oraşul Hatla se află sub controlul rebelilor de aproximativ un an, însă au existat recent suspiciuni că cetăţenii şiiţi vor să se înarmeze pentru a lupta de partea guvernului. 

×