x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Coreea de Nord: Supravieţuitorul unui lagăr de detenţie recunoaşte că o parte din ceea ce a povestit nu corespunde realităţii

Coreea de Nord: Supravieţuitorul unui lagăr de detenţie recunoaşte că o parte din ceea ce a povestit nu corespunde realităţii

de Agerpres    |    18 Ian 2015   •   09:01

Cunoscutul supravieţuitor al unui lagăr de detenţie din Coreea de Nord, a cărui poveste a fost relatată într-un best-seller internaţional, a recunoscut că o parte din ceea ce a povestit este contrar realităţii şi a declarat că intenţionează să pună capăt activităţilor sale de militant pentru drepturile omului, informează AFP.

Shin Dong-hyuk, 32 de ani, şi-a cerut duminică scuze pe pagina sa de Facebook, declarând că "a dorit să ascundă şi să mascheze o parte din trecut".

Shin este singurul om cunoscut ca fiind născut într-un lagăr nord-coreean şi care a reuşit să evadeze. El şi-a spus povestea într-o carte publicată de jurnalistul Blaine Harden şi intitulată "Escape From Camp 14" (Evadare din lagărul 14). În această carte, tânărul relatează că, înainte de a evada în 2005, a fost supus torturilor şi muncilor forţate.

De atunci, acest supravieţuitor al gulagului nord-coreean face campanie contra abuzurilor împotriva drepturilor omului comise în Coreea de Nord, una dintre ţările cele mai închise din lume, aducând mărturiile sale în faţa unei Comisii a ONU.

Recent, el şi-a modificat totuşi unele detalii din relatarea sa, explică Blaine Harden pe site-ul său. "Vineri, 16 ianuarie, am aflat că Shin a prezentat unor prieteni o versiune a vieţii sale în mod semnificativ diferită celei care figurează în cartea mea. L-am contactat pe Shin, i-am cerut explicaţii cu privire la aceste modificări şi la motivele pentru care m-a indus în eropare", scrie jurnalistul.

Potrivit Washington Post, nord-coreeanul i-a explicat jurnalistului că unele dintre torturile la care a fost supus "erau prea dureroase" pentru ca el să poată reveni asupra lor. De asemenea, el a spus că "a modificat unele detalii" care, în opinia sa, nu aveau importanţă.

"Vroiam să ascund şi să maschez pentru totdeauna o parte din trecutul meu. Mi-am spus că este acceptabil să nu dezvălui cele mai mici detalii şi că nu contează dacă unele părţi nu sunt clare. Celor care m-au susţinut, mi-au acordat încredere şi m-au crezut în tot acest timp, le sunt foarte recunoscător şi în acelaşi timp îmi exprim regretul", a notat Shin pe Facebook.

În carte, Shin declară că a fost torturat şi ars când avea vârsta de 13 ani, după ce a încercat să evadeze, în timp ce potrivit Washington Post, aceste fapte s-ar fi întâmplat când el avea 20 de ani.

Shin povesteşte de asemenea cum şi-a trădat mama şi fratele, denunţându-i că ar intenţiona să evadeze, în speranţa ca va obţine (el) mai multă mâncare, şi că a asistat la execuţia lor. Washington Post afirmă că aceste execuţii au avut loc în absenţa lui Shin.

În mesajul său, Shin Dong-hyuk spune că nu va putea probabil continua să militeze, îndemnându-i pe susţinătorii săi să continue lupta. "Lumea are totuşi nevoie să fie informată despre ororile incalificabile care se întâmplă", a mai notat Shin. 

×