x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cultura violenţei a cuprins şi copii, studenţi, oameni cu stare

Cultura violenţei a cuprins şi copii, studenţi, oameni cu stare

de Marina Constantinoiu    |    11 Aug 2011   •   21:00
Cultura violenţei a cuprins şi copii, studenţi, oameni cu stare

Violentele de strada fara precedent care au cuprins Capitala, dar si alte orase britanice in ultima saptamana sunt, in afara unui motiv serios de ingrijorare, si subiect de dezbatere, societatea incercand sa inteleaga cine sunt acesti oameni care nu mai inteleg decat politica urii. In afara imigrantilor de culoare sau asiatici identificati printre atacatori in ima­ginile difuzate de posturi de televi­ziune din intreaga lume, printre suspectii de jaf si vandalism arestati de politia britanica in ultimele zile se numara o serie de persoane care alcatuiesc un surprinzator evantai social: liceeni, studenti, unii dintre ei eminenti, un angajat la Opera, un bucatar specializat in hrana organica, ba chiar si un copil.

Fara indoiala ca bandele de tineri din zonele sarace au fost principalii in­stigatori ai tulburarii, fapt ce i-a facut pe analisti sa afirme ca motivul pro­testelor il reprezinta esecul so­cie­tatii de a integra comunitatile sarace.

Totusi, implicarea acestor categorii sociale surprinzatoare in tulburari nu va face decat sa adanceasca dezbaterea legata de participarea la aceste violente. Premierul David Cameron declara joi ca aceste acte nu au nici o legatura cu politica, fiind motivate numai de dorinta de a jefui, promitand ca autoritatile nu vor permite instalarea pe strazile Marii Britanii a unui climat de teama. "Nu este o problema de saracie, ci de cultura. O cultura a violentei, a lipsei de respect fata de autoritate", a spus Cameron. Premierul a anuntat, cu aceasta ocazie, noi masuri represive, dar a si promis despagubiri victimelor revoltelor, anuntand crearea unui fond de 22 de milioane de euro pentru a veni in ajutorul comerciantilor ale caror magazine au fost vanda­lizate.

Cel mai tanar participant la violente este un baiat de 11 ani, arogant, pe care l-a adus la tribunal mama sa, dupa ce acesta furase dintr-un magazin spart de o banda, relateaza Daily Express, citat de Mediafax. Imbracat la costum, avand doua telefoane mobile, el a recunoscut ca a furat un tomberon in valoare de 57 de euro. Aflat la cea de-a doua aparitie in fata tribunalului in mai putin de o saptamana, baiatul fi­gureaza printre primii participanti la violente adusi in justitie. Printre cei adusi in instanta mai figureaza un angajat al unei scoli, un postas, un angajat al unei organizatii caritabile si un salvamar, care a izbucnit in plans cand a fost trimis la inchisoare.

Baiatul de 11 ani, adus cu forta la tribunal de mama si matusa lui, facea parte dintr-o banda de 30 de persoane din Romford, Essex, care a jefuit un magazin in contextul violentelor din Londra. Baiatul, care nu poate fi nominalizat din motive de varsta, a recunoscut furtul. El a fost eliberat pe cautiune cu conditia sa se intalneasca cu specialisti pe problemele tinerilor de trei ori pe saptamana si sa nu paraseasca locuinta fara o ruda adulta.

Cu doar un an inainte de Jocurile Olimpice de la Londra, Marea Britanie are neaparata nevoie sa arate altfel. "Trebuie sa aratam lumii ca autorii violentelor nu sunt deloc reprezentativi pentru tara noastra", spunea Cameron. Dar interventia autoritatilor, cu mijloace traditionale, pare sa nu mai tina pasul cu tehnologia de varf, de care se folosesc din plin atacatorii. Retelele sociale galvanizeaza revoltele, iar serviciul de mesagerie instantanee BlackBerry Messenger pare a fi oaia neagra a acestor zile, prin acesta fiind organizati huliganii. Revoltele au intrat, asadar, intr-o noua era, cea a retelelor sociale: Facebook, Twitter si acum BlackBerry Messenger sunt uneltele maniei populare in cele mai diverse locuri pe Planeta. Manie care, pana acum, in Marea Britanie, are si o factura: costurile distrugerilor vor depasi suma de 220 de milioane de euro, considera asiguratorii.

De la mic la mare, de la bogat la sarac, pofta de violenta nu a tinut seama de clasa sau rasa

×