x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cum se debarasează americanii de copiii adoptaţi, folosindu-se de Internet. O investigaţie cutremurătoare Reuters / NBC News

Cum se debarasează americanii de copiii adoptaţi, folosindu-se de Internet. O investigaţie cutremurătoare Reuters / NBC News

de Marina Constantinoiu    |    11 Sep 2013   •   18:59
Cum se debarasează americanii de copiii adoptaţi, folosindu-se de Internet. O investigaţie cutremurătoare  Reuters / NBC News
Sursa foto: Martin Lladó/Getty Images/iStockphoto

In Statele Unite, părinţi care s-au săturat de copiii pe care i-au adoptat au găsit soluţia de a se debarasa de aceştia: apelează la forumuri pe Yahoo şi pagini de Facebook. O practică ilegală, care face oficiu de rezervor pentru pedofili, comentează cotidianul francez Le Figaro, care publică un articol despre o campanie de presă remarcabilă marca agenţia de presă Reuters, în colaborare cu postul de televiziune NBC News. “Oamenii nu sunt animale, iar plasarea lor dintr-o parte în alta, alături de persoane care le sunt total străine prezintă riscul de a le încredinţa unora care comit abuzuri”, notează, la rândul lor, jurnaliştii britanici de la Daily Mail, care au relatat despre investigaţia realizata de Reuters.

“Aş fi dat-o şi unui criminal în serie!”
 “Aş fi încredinţat-o şi unui criminal în serie, atât de mult mă scotea din minţi, nu-o mai suportam”. Aceste cuvinte care dau fiori îi aparţin unei casnice care încerca să se debaraseze de fiica ei adoptivă. Povestea ei este doar o părticică dintr-o remarcabilă muncă de investigaţie jurnalistică realizată de jurnalista Megan Twohey, de la agenţia de presă Reuters, timp de un an şi jumătate, care a scos la iveală o piaţă neagră a copiilor în SUA. Jurnalista îşi prezintă ancheta structurată pe mai multe secţiuni, pe un site dedicat, însoţit de infografii şi de înregistrări video (http://www.reuters.com/investigates/adoption/îarticle/part1).

Înspăimântător de simplu
Principiul este înspăimântător de simplu: părinţii adoptivi postează un anunţ în care descriu copilul pe un site anume (“toate detaliile despre starea de sănătate a copilului vor fi oferite într-un mesaj privat”), intră în legătură cu potenţialii doritori de adopţie, îşi dau întâlnire, iar palma se bate pe loc. Şi asta pentru că în Statele Unite este relativ simplu pentru părinţi să desemneze tutori, care ulterior vor deveni noii deţinători ai autorităţii parentale, explică jurnaliştii de la Le Figaro.
Este nevoie apoi de semnarea unui document în prezenţa unui notar. Cel mai adesea, cuplurile prezentate de jurnalistă nu se jenează deloc de prezenţa unei persoane oficiale, ci semnează formularul, în calitate de “primitor”.

Destine zdrobite de nebunia adulţilor
Fiecare poveste a unui copil adoptat şi apoi abandonat este cea a unui destin zdrobit de nebunia adulţilor.
Quita, o tânără din Liberia,  care povesteşte cât de fericită a fost că a ajuns în Statele Unite, a fost încredinţată de părinţii ei adoptivi unui cuplu care era considerat caz social în SUA: familia Eason. Soţia este o psihotică, căreia i-au fost luaţi de către serviciile sociale copiii biologici, aceasta fiind acuzată de maltratări grave. Bărbatul a fost acuzat deja de abuz sexual. Nicole Eason neagă că i-ar fi fost luaţi copiii biologici de către cei de la serviciile sociale, afirmând că aceştia încă locuiesc cu ea, dar autorităţile dezmint categoric acest lucru, scrie Daily Mail.

În pat cu doi străini goi-puşcă

Incă din prima sa seară petrecută în familia Eason, tânăra din Liberia povesteşte că, în caravana sărăcăcioasă în care trăia familia, a fost nevoită să doarmă în pat între cei doi soţi. Aceştia erau goi-puşcă!
La două zile după ce a fost “adoptată”, s-a trezit că familia a dispărut, fără a lăsa vreo adresă la care ar fi putut fi găsită. Descoperită de poliţie, după câteva zile, tânăra a fost în cele din urmă încredinţată primilor părinţi adoptivi, cei care au încredinţat-o cuplului infernal despre care tocmai am relatat!
Cazul Quitei este doar unul dintre multele descoperite de Reuters şi NBC News în cadrul investigaţiei lor despre ceea ce au numit “fenomenul de private re-homing”, adică un fel de “relocare”. “Termenul se referea până acum la deţinătorii de animale de companie care căutau alte cămine pentru animalele lor, dar acum fenomenul s-a extins şi la fiinţe umane, dată fiind asemănarea dintre ofertele postate online în acest scop. Numai că oamenii nu sunt animale...”, comentează Daily Mail.


Harta adopţiilor realizate în Statele Unite, după ţara de origine a copiilor adoptaţi

Peste 200 de copii “donaţi” pe Internet, în cinci ani
Anna, o frumoasă tânără, blondă, originară din Rusia, azi în vârstă de 18 ani, povesteşte cum a fost plimbată din familie în familie, “ca un câine”. Intre 14 şi 16 ani, tânăra a fost încredinţată unui număr de trei cupluri diferite, printre care şi celebrul de acum Eason, care şi cu aceasta dormea tot în varianta de goi-puşcă şi în acelaşi pat cu fata.
De altfel, cei doi soţi Eason revin deseori în ancheta realizată de jurnalista de la Reuters, pentru că, graţie acestui sistem, cei doi au putut “adopta” nu mai puţin de şase copii. Anna povesteşte că le-a cerut celor doi soţi, după ce a descoperit fotografia celor doi copii ai lor, de 5 şi 7 ani, să explice ce s-a întâmplat cu aceştia. “Uneori, copiii mai şi mor”, i-au răspuns ei, fără a oferi detalii.

Din “iubire” pentru copii
In 2006, Nicole Eason şi un alt bărbat, Randy Winslow, au adoptat online un băiat de 10 ani. Ulterior, Winslow a fost arestat pentru trimiterea şi primirea de documente pornografice şi în prezent execută o pedeapsă de 20 de ani de îchisoare într-un centru federal de detenţie.
Winslow, care se autointitula “lovethemcute”, avea 41 de ani, era chel şi grăsan. Făcea schimb de fotografii cu copii dezbrăcaţi şi îşi petrecea timpul pe chat-ul “baby&toddlerlove”, unde se descria pe sine ca pe un iubitor de copii, după cum reiese din documentele prezentate în instanţă. Pe chat, explica cum se molestează copiii şi mai ales cum trebuie să le explici acestora să ascundă un abuz:”Pur şi simplu trebuie să-i creşti în aşa fel încât să creadă că este totul normal şi în regulă, şi să nu spună nimănui. Ce se întâmplă în familie, trebuie să rămână în familie”, scria el pe chat. Numai că nu ştia că i se confesează unui agent federal sub acoperire...
Băiatul de 10 ani a fost trimis să locuiască în plasament la o familie, iar recent a împlinit 18 ani. Cei în grija cărora se află nu au fost de acord să-l lase să ofere vreun interviu presei, scrie Daily Mail.

Oferta: copii din străinătate, de 6-14 ani
Reuters a contabilizat un număr de 261 de copii “oferiţi” într-o perioadă de cinci ani pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, majoritatea copiilor fiind străini şi având vârste cuprinse între 6 şi 14 ani.
Munca titanică a jurnalistei de investigaţii de la Reuters a făcut compania Yahoo! să reacţioneze. Compania a decis să lichideze paginile pe care se organizau “donaţiile” de copii. Dar nu la fel a reacţionat compania Facebook, care, potrivit mărturiilor date publicităţii de jurnalista de la Reuters, apreciază că “Internetul este o reflectare a societăţii, pe care oamenii o utilizează pentru tot soiul de comunicări şi pentru rezolvarea a tot soiul de probleme”.



Mesalul postat pe Facebook de către una dintre persoanele care doreau să scape de copilul adoptat





×