x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Franţa va fi a cincea ţară în care vor fi organizate cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească

Franţa va fi a cincea ţară în care vor fi organizate cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească

23 Mar 2013   •   13:02
Franţa va fi a cincea ţară în care vor fi organizate cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Franţa va fi a cincea ţară, după Spania, Italia, Belgia şi Olanda, în care vor fi organizate cursuri de Limbă, cultură şi civilizaţie românească pentru elevii de origine română, dar şi pentru ceilalţi şcolari interesaţi de acest program, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, informează mediafax.ro.

Ministrul Remus Pricopie a propus introducerea în învăţământul preuniversitar francez a cursurilor de Limbă, cultură şi civilizaţie românească la întâlnirea de la Paris cu omologul său francez, Vincent Peillon, şi cu Irina Bokova, director general UNESCO.

Remus Pricopie a subliniat în cadrul întâlnirii interesul României de a aprofunda şi dezvolta relaţiile bilaterale în domeniul educaţiei.

"Ar fi o noutate pentru elevii români din Franţa, dar nu şi pentru sistemul naţional de educaţie, întrucât acest curs a fost implementat de Institutul Limbii Române din 2007 în ţări precum Spania, Italia, Belgia şi Olanda. Franţa ar deveni astfel a cincea ţară unde elevii români, dar nu numai, ar putea studia la şcoală Limba, cultura şi civilizaţia românească", a spus Remus Pricopie, la revenirea în ţară după vizita la Paris.

Ministrul Educaţiei a adăugat că instituţia pe care o conduce susţine predarea limbii franceze şi a disciplinelor non-lingvistice în limba franceză în învăţământul românesc.

"În România funcţionează astăzi 30 de licee bilingve, în care studiile se finalizează cu bacalaureat bilingv. În universităţile româneşti îşi desfăşoară activitatea şapte lectori francezi. Dintre programele europene existente, cea mai mare mobilitate a studenţilor români către Franţa se înregistrează prin programul Erasmus, respectiv 24,13 la sută dintre aceştia. Distribuţia pe niveluri de studiu este de 51 la sută - licenţă, 36 la sută - de masterat şi 13 la sută - doctorat", a mai spus Pricopie.

Ministrul a apreciat şi buna colaborare bilaterală în domeniul învăţământului profesional şi tehnic, dar şi necesitatea eficientizării sistemelor de formare profesională prin accesarea Fondului Social European (FSE).

Ministrul Remus Pricopie l-a invitat la Bucureşti pe omologul său, Vincent Peillon, cu ocazia inaugurării noii clădiri a Liceului Francez "Anna de Noailles", care va avea loc în acest an. 

×
Subiecte în articol: remus pricopie limba română unesco