Danemarca, una dintre putinele tari europene conduse la ora actuala de un guvern de centru-stanga, preia duminica presedintia prin rotatie a Uniunii Europene si este hotarata sa impuna vocea celor 27 de state membre pentru rezolvarea crizei din zona euro, desi nu face parte din aceasta, se relateaza intr-o analiza AFP.
Acest mic regat cu o populatie de 5,6 milioane de locuitori se va situa a priori in prima linie in lupta cu criza datoriilor din zona euro, dar risca sa fie marginalizata, la fel ca si ceilalti noua membri UE (printre care si Marea Britanie), care nu au adoptat moneda unica.
'Inteleg perfect ca cele 17 state membre ale zonei euro au nevoie sa ia intre ele anumite decizii', a afirmat primul ministru danez, social-democrata Helle Thorning-Schmidt. 'Dar este in interesul tandemului franco-german ca cei 27 sa ramana impreuna si sa consulte toate statele membre atunci cand acestea sunt vizate de hotararile luate' pentru ca 'intr-o perioada de criza trebuie sa credem in institutiile noastre', a insistat ea.
In urma respingerii tratatului de la Maastricht prin referendumul din anul 1992, Danemarca a semnat in anul 1993 un tratat care contine patru clauze speciale ce exclud participarea sa in anumite domenii cheie precum Apararea sau Moneda Unica.
Premierul danez a dat asigurari ca tara sa se va stradui 'sa fie o punte intre cele 17 si cele 27' pentru a impiedica adancirea prapastiei intre zona euro si celelalte state din UE.
Sarcina se anunta cu atat mai dificila cu cat autoritatea presedintiei rotative a fost diminuata dupa ce prin Tratatul de la Lisabona a fost creat postul de presedinte permanent al Consiliului European si Marea Britanie a parasit masa negocierilor la ultimul Consiliu European. Premierul danez, care doreste ca Marea Britanie sa ramana in continuare 'un membru activ al familiei europene', afirma ca vor trebui gasite 'solutii concrete la probleme concrete'.
Danemarca va trebui sa arbitreze si dezacordurile, de obicei numeroase, din cadrul negocierilor asupra bugetului multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020. Aceste negocieri nu o sperie pe doamna Thorning-Schmidt, potrivit careia concertarea este 'o specialitate daneza', reamintind ca executivul sau este compus dintr-o coalitie a trei partide politice (social-democrati, socialisti si social-liberali).
Presedintia daneza se va distinge prin intentia sa de crea locuri de munca si de a spori cresterea economica prin investitii in energiile regenerabile. 'O parte din raspunsul in fata crizei consta in garantarea investitiilor destinate utilizarii eficiente a resurselor energetice si cresterii economice in acord cu mediul inconjurator. Fiecare euro cheltuit pentru folosirea eficienta a energiei va conduce la crearea de locuri de munca in Europa. Fiecare euro cheltuit pentru importul de petrol va parasi Europa', afirma ministrul Mediului, Energiei si Constructiilor, Martin Lidegaard.
Guvernul de la Copenhaga va mai incerca sa identifice noi oportunitati comerciale pentru companiile europene prin negocierea de acorduri comerciale intre UE si Japonia, Canada, India si Tunisia.
In rest, programul danez este o continuare a celui polonez. El are in vedere adancirea integrarii Pietei Unice, abordand in cadrul acestui demers dezvoltarea infrastructurilor europene de transport si crearea unei piete digitale unice.
Continuarea eforturilor pentru imbunatatirea controlului la frontierele Uniunii si stapanirea imigratiei vor fi de asemenea prioritare.
Politica daneza in domeniul imigratiei este printre cele mai restrictive din Europa. Aceasta a fost elaborata de precedentele guverne de dreapta la presiunea formatiunii populiste Partidul Poporului, executivul condus de doamna Thorning-Schmidt revizuind-o numai partial (Agerpres).