x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Decizia lui Donald Trump cu privire la relocarea ambasadei SUA din Israel amplifică tensiunile

Decizia lui Donald Trump cu privire la relocarea ambasadei SUA din Israel amplifică tensiunile

04 Dec 2017   •   10:55
Decizia lui Donald Trump cu privire la relocarea ambasadei SUA din Israel amplifică tensiunile

Preşedintele american Donald Trump va avea ultimul cuvânt cu privire la eventuala relocare a Ambasadei SUA din Tel Aviv la Ierusalim, a declarat consilierul său Jared Kushner, în timp ce palestinienii consideră că o decizie în acest sens ar fi o lovitură fatală la adresa procesului de pace, comentează luni AFP. 

Preşedintele american "analizează încă numeroase fapte şi atunci când va lua decizia el este cel care va dori să o anunţe", a declarat duminică ginerele miliardarului republican în prima sa intervenţie publică privind politica americană în Orientul Mijlociu. "Şi el va face astfel ca să o anunţe la momentul potrivit", a adăugat Jared Kushner în cadrul "Saban Forum" organizat de think tank-ul Brookings Institution din Washington. 

Teoretic, potrivit Departamentului de Stat al SUA, preşedintele urmează să decidă până luni dacă reînnoieşte - aşa cum au făcut, la fiecare şase luni, toţi predecesorii săi şi chiar el însuşi în luna iunie - o clauză derogatorie la legea care impune, din 1995, instalarea ambasadei SUA la Ierusalim sau dacă îşi dă aprobarea pentru acest transfer, aşa cum a promis în timpul campaniei sale electorale. 

Dar potrivit mai multor media americane, Donald Trump ar putea abia miercuri să rostească un discurs pe acest subiect - o posibilitate care nu a fost dezminţită de Jared Kushner. 

Informaţii contradictorii au circulat în ultimele săptămâni, dar numeroşi observatori se aşteaptă ca Trump să declare Ierusalimul capitala Israelului, fără să meargă până acolo încât să transfere imediat misiunea diplomatică americană. 

O decizie simbolică, dar explozivă: potrivit purtătorului de cuvânt al lui Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP), aceasta ar "distruge procesul de pace" pe care Donald Trump se declară totuşi hotărât să-l relanseze - o sarcină uriaşă încredinţată lui Jared Kushner. 

SUA riscă să se "discalifice" ca mediator, a avertizat secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erekat, în timp ce islamiştii din Hamas au ameninţat cu o "nouă Intifadă". 

"Nimic nu justifică această decizie (...) Aceasta nu va servi pacea şi stabilitatea, dimpotrivă va alimenta fanatismul şi violenţa", a avertizat şeful Ligii Arabe, Ahmed Abul Gheit. De această relocare va "beneficia doar o singură parte, guvernul israelian care se opune păcii", a adăugat el. 

Israelul consideră Oraşul Sfânt drept capitala sa "eternă şi reunificată", dar palestinienii cred că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului la care aspiră. Aceasta face ca statutul său să fie una dintre cele mai dificile probleme ale conflictului. 

Comunitatea internaţională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitala Israelului, nici anexarea părţii sale estice, cucerită în 1967. 

Mahmoud Abbas a încercat duminică să mobilizeze comunitatea internaţională pentru a influenţa decizia SUA. El a vorbit cu preşedinţii Franţei şi Turciei, Emmanuel Macron, respectiv Recep Tayyip Erdogan "pentru a le explica pericolele oricărei decizii de a transfera ambasada" sau "de a recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului". 

Donald Trump a explicat recent că doreşte să "dea o şansă" păcii "înainte de a se gândi la transferul ambasadei la Ierusalim". 

Dar vicepreşedintele său, Mike Pence, aşteptat la mijlocul lunii decembrie la Ierusalim, tocmai a reafirmat că transferul este "luat în calcul în mod serios". 

Decizia preşedintelui ar putea submina însă poziţia lui Jared Kushner. Soţul Ivankăi Trump, de 36 de ani şi care face declaraţii publice rar, a avut grijă duminică să spună cât mai puţin posibil despre strategia sa de a reuşi acolo unde toate administraţiile americane au eşuat: pacea între israelieni şi palestinieni. 

"Credem că se poate ajunge la aceasta", s-a limitat el să spună, în timp ce preşedintele Trump a evitat pentru moment să susţină soluţia a două state, adică recunoaşterea unui stat palestinian coexistând cu Israelul. 

De asemenea, Kushner nu a precizat când va fi prezentat un plan de pace. 

Cel care a înnodat relaţii strânse cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman, a lăsat totuşi să se înţeleagă că intenţionează să se sprijine pe ceilalţi actori arabi din regiune. 

"Dinamica regională are un rol important care ascunde oportunităţi" pentru că "numeroase ţări vor acelaşi lucru, oportunităţi economice şi pacea pentru poporul lor", a explicat Kushner. "Ele privesc ameninţările regionale şi eu cred că ei văd că Israelul, inamicul lor tradiţional, a devenit de fapt un aliat natural pentru ele", a adăugat el, evocând un front comun împotriva Iranului şiit şi a ameninţării jihadiste. AGERPRES

×
Subiecte în articol: donald trump