x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Declaraţiile unioniste ale lui Băsescu nu sunt primite bine la Strasbourg

Declaraţiile unioniste ale lui Băsescu nu sunt primite bine la Strasbourg

26 Feb 2014   •   17:21
Declaraţiile unioniste ale lui Băsescu nu sunt primite bine la Strasbourg

Joi, plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg în sesiunea 24-27 februarie, se va pronunţa asupra propunerii legislative pentru care s-a ajuns deja la un acord informal cu Consiliul, conform căreia cetăţenii moldoveni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în spaţiul Schengen.
Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European a adoptat la 12 februarie, la Bruxelles, cu 45 de voturi pentru şi două voturi împotrivă, raportul privind liberalizarea regimului vizelor pentru cetăţenii deţinători de paşaport biometric din Republica Moldova.
Raportul eurodeputatei slovene Tanja Falon, din grupul S&D (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor), a fost intitulat “Ţările terţe ai căror resortisanţi trebuie să deţină viză pentru trecerea frontierelor externe şi ţările terţe ai căror resortisanţi sunt exoneraţi de această obligaţie” şi viza acordarea cetăţenilor moldoveni accesul fără viză în 26 de ţări ale UE aparţinând Spaţiului Schengen.

“Moment istoric”
Moldova devine astfel prima ţară din Parteneriatul Estic care obţine această recunoaştere importantă, care, în opinia Tanjei Falon, “este un moment istoric pentru Moldova şi viitorul ei în cadrul UE”.
“Sperăm că încă din vara lui 2014 cetăţenii moldoveni deţinători ai unui paşaport biometric - cu un chip care conţine imaginea facială şi amprentele deţinătorului - vor putea să se deplaseze în Spaţiul Schengen. Moldova şi-a îndeplinit corect obligaţiile şi s-a conformat tuturor criteriilor planului de acţiune pentru liberalizarea regimului vizelor”, apreciază europarlamentarul sloven.
Totuşi, noul regim nu acordă dreptul de încercare a obţinerii cetăţeniei, unui loc de muncă sau dreptul de azil şi va putea fi suspendat, în caz de abuz.
Tanja Falon vede în procesul de aprofundare a relaţiilor dintre UE şi Moldova o contribuţie la îmbunătăţirea sistemului judiciar şi la respectarea libertăţilor fundamentale în această ţară.

Critici
Europarlamentarul sloven nu apreciază declaraţiile preşedintelui român Traian Băsescu referitoare la unirea Republicii Moldova cu România.
De altfel, nici liderul socialiştilor din PE, Hannes Swoboda, nu apreciază declaraţiile lui Băsescu, acesta afirmând recent că “Republica Moldova se confruntă, în prezent, cu două riscuri: Rusia şi preşedintele Traian Băsescu”. "Este foarte curios că, în vremuri în care Moldova este în dificultate, el vrea, mai mult sau mai puţin, să înghită Moldova", a declarat Hannes Swoboda.
“Viitorul european al Moldovei nu ameninţă sub nicio formă suveranitatea acestei ţări, în ciuda recentelor declaraţii ale preşedintelui român pe tema reunificării cu România”, apreciază, la rândul ei, Falon. “Acest gen de declaraţii neinspirate nu incită cetăţenii moldoveni la o primire pozitivă a eliminării regimului vizelor obligatorii. Pe termen lung, astfel de declaraţii ar putea afecta grav relaţiile dintre cele două ţări”, mai spune aceasta.
În opinia acesteia, “liberalizarea regimului vizelor va aduce cetăţenilor moldoveni avantaje considerabile şi tangibile. Acest lucru va uşura contactele personale, element-cheie al dezvoltării continue a legăturilor economice, culturale, ştiinţifice şi altele, precum şi colaborarea transfrontalieră”. (D.I)


×
Subiecte în articol: republica moldova