x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Der Spiegel: Serviciile secrete germane supreveghează de ani buni Turcia

Der Spiegel: Serviciile secrete germane supreveghează de ani buni Turcia

17 Aug 2014   •   16:58
Der Spiegel: Serviciile secrete germane supreveghează de ani buni Turcia

Serviciile secrete germane au spionat cel puţin o conversaţie telefonică a secretarului de Stat american John Kerry şi monitorizează de mai mulţi ani Turcia, relatează sâmbătă săptămânalul Der Spiegel.

În ediţia sa de duminică, săptămânalul german afirmă, fără a cita surse, că o conversaţie a lui John Kerry a fost interceptată “accidental” în 2013 de serviciile secrete germane (BND). Secretarul de Stat american a vorbit atunci despre tensiunile din Orientul Mijlociu printr-o legătură prin satelit.

Revista scrie, de asemenea, că Guvernul german a mandatat serviciile secrete începând din 2009 să spioneze Turcia, partenerului său din cadrul NATO. Potrivit jurnaliştilor săi, ţintele spionajului sunt actualizate odată la patru ani de Guvernul german. Dar priorităţile actuale nu au mai fost modificate după scandalul de spionaj cu SUA, iar Turcia ar fi în continuare ascultată.

Aceste dezvăluiri au loc după ce mai multe media germane au relatat vineri despre o interceptare a fostului secretar de Stat american Hillary Clinton de către serviciile secrete germane. Una dintre conversaţiile acesteia ar fi fost interceptate, şi de această dată “din greşeală”, în timp ce şefa diplomaţiei se afla la bordul unui avion al Administraţiei americane.

Aceleaşi publicaţii au afirmat deja că spionarea unor personalităţi politice americane nu ar fi fost cazuri izolate. Ele au mai informat că Germania spiona “un partener din NATO”, fără a preciza care anume.

Spionajul internaţional a devenit un subiect de polemică în Germania în ultimele luni. Iar secretarul american de Stat John Kerry ar fi fost şi ţinta Israelului, după cum notează Der Spiegel. Potrivit publicaţiei germane, Israelul ar fi interceptat convorbirile telefonice ale acestuia, în timpul negocierilor cu palestinienii de anul trecut.

În cursul acestor negocieri, care în final au eşuat în aprilie, şeful diplomaţiei SUA a vorbit cu numeroşi lideri din Orientul Mijlociu, folosind nu doar linii securizate, ci şi echipamente telefonice obişnuite, uşor de interceptat.

Convorbirile au fost interceptate de către serviciile secrete israeliene şi ale cel puţin încă unei ţări, mai adaugă sursele Der Spiegel, iar Israelul “a folosit informaţiile obţinute astfel în cursul negocierilor”.

Potrivit publicaţiei germane, nici Departamentul de Stat al SUA şi nici Guvernul Israelului nu au dorit să comenteze informaţia.

Tot Der Spiegel vine cu o altă informaţie, de data aceasta oarecum din alt registru, dar până la urmă tot în “curtea” spionajului.

Ministerul german al Afacerilor Externe ar cerut tuturor reprezentanţelor diplomatice din Germania să îi furnizeze lista agenţilor lor secreţi în post în ţară, potrivit ediţiei online a revistei Der Spiegel de vineri.

Întrebat de AFP, ministerul “nu dezminte” informaţiile furnizate de revista care afirmă că o “notă verbală” a fost trimisă miercuri tuturor ambasadelor străine, cerându-le “liste ce conţin numele tuturor agenţilor activi”.

Această iniţiativă, calificată drept “provocatoare” de săptămânal, urmează descoperirii la începutul lunii iulie a doi presupuşi spioni ce operau pentru Washington, o afacere ce a condus Guvernul german să-l expulzeze pe şeful serviciilor secrete americane în Germania.

Potrivit informaţiilor din Spiegel, nota verbală, de fapt o scrisoare electronică oficială, îşi are rădăcinile “în frustrarea existentă în interiorul Guvernului federal după refuzul constant al partenerului american de a face public nu numai personalul oficial al serviciilor sale secrete din Germania”.

La sfârşitul lunii iulie, secretarul general al Casei Albe şi omologul său de la Cancelarie s-au întâlnit pentru a discuta despre activităţile secrete americane în Germania.

Scandalurile de presupus spionaj, la câteva luni după dezvăluirile despre piratarea telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel, au provocat iritarea Berlinului şi o răceală în relaţiile dintre cei doi aliaţi. (I.D)

×