Desi descoperirea pare desprinsa din scenariul filmului Indiana Jones, cercetatorii ne asigura ca statuia budista, veche de peste 1000 de ani si realizata dintr-o bucata de meteorit, este cat se poate de reala, scriu jurnalistii de la Daily Mail.
Statuia, denumita Iron Man, cantareste 10 kilograme si a fost descoperita in 1938 in timpul unei expeditii naziste.
"Statuia a fost facuta dintr-un meteorit cazut la granita Mongoliei cu Siberia, acum 15.000 de ani. Desi primele fragmente au fost descoperite in 1913 de catre cautatorii de aur, noi credeam ca meteoritul a fost gasit cu multe secole in urma", a declarat cercetatorul Elmar Buchner de la Universitatea din Stuttgart.
Potrivit acestuia, statuia este facuta dintr-un material foarte rar, numit ataxit, care contine foarte mult nichel si fier.
Statuia este singura ilustrare a unei figuri umane care a fost facuta intr-un material extraterestru, deci valoarea ei este inestimabila pentru ca nu exista termen de comparatie. De asemenea ea are o vechime de peste 1000 de ani, lucru care adauga foarte mult la valoare, mai spun cercetatorii.
Potrivit expertilor, statuia reprezinta trecerea de la cultura pre-budista la cea budista si l-ar intruchipa pe zeul Vaisravana, regele budist al Nordului. Cercetatorii cred ca statuia a fost dusa in Germania din cauza simbolului de pe pieptul zeului, semnul Manji, care seamana cu o svastica.
Expeditia din 1938 a fost finantata de Himmler si se crede ca echipajul a fost format numai din membri SS. Acestia ar fi mers pana in Tibet din cauza convingerii lui Himmler cum ca “rasa ariana' si-ar avea originile acolo.