Partidul Republican al Poporului (CHP), principala formațiune a opoziției laice din Turcia, urma să ceară oficial, ieri după-amiaza, anularea referendumului privind întărirea prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan, a anunțat partidul, într-un comunicat citat de Reuters.
Solicitarea formațiunii CHP (partid social-democrat și laic) urma să fie depusă la Comisia electorală supremă a Turciei de vicepreședintele partidului, Bulent Tezcan. Luni, Partidul Republican al Poporului a cerut anularea referendumului în urma căruia președintele Recep Tayyip Erdogan își va extinde prerogativele, anunțând că intenționează să se adreseze inclusiv Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Vicepreședintele CHP a susținut că partidul său a primit din multe regiuni ale Turciei sesizări despre cazuri în care oameni nu au putut vota ori despre buletine de vot numărate în secret. El a calificat, de asemenea, drept ilegală decizia Înaltei Comisii Electorale de a accepta buletinele de vot pe care oficialii din secțiile de votare nu au aplicat o ștampilă obligatorie. Decizia de ultim moment a Comisiei electorale turce de a permite folosirea de buletine de vot neștampilate în referendumul de duminică a fost în mod clar nelegală, a împiedicat înregistrarea corectă a voturilor și este posibil să fi influențat rezultatele referendumului, a anunțat și Uniunea asociațiilor de barouri din Turcia, într-un comunicat citat ieri de Reuters. Misiunea comună de observatori din partea OSCE și a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a apreciat că referendumul din Turcia privind extinderea prerogativelor președintelui Erdogan s-a desfășurat în condiții inechitabile.
Prin acest referendum, Turcia deschide calea către un regim care concentrează puterea în mâinile unui singur om, președintele Recep Tayyip Erdogan.