x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Directorii Facebook, Google şi Apple, anchetaţi în Germania

Directorii Facebook, Google şi Apple, anchetaţi în Germania

21 Mai 2014   •   20:44
 Directorii Facebook, Google şi Apple, anchetaţi în Germania

Comisia parlamentară de anchetă din Germania privind interceptările efectuate de Agenţia Naţională de Securitate din SUA (NSA) a anunţat azi că vrea să-i audieze ca martori pe directorii companiilor americane Facebook, Apple, Microsoft şi Google, transmite AFP.

O moţiune în acest sens urmează să fie adoptată la o reuniune a comisiei de anchetă prevăzută pentru joi, a informat presa Christian Flisek, deputat social-democrat, membru al comisiei constituite la începutul lunii aprilie.

Comisia îi va invita pe Mark Zuckerberg, fondatorul reţelei de socializare Facebook, Brad Smith, şeful Microsoft, Eric Schmidt, de la Google, şi Tim Cook, de la Apple.

Cei opt deputaţi din comisia de anchetă, provenind din patru partide reprezentate în camera inferioară a parlamentului german, Bundestag, vor să afle în ce măsură serviciile secrete americane ar putea intercepta date de pe site-urile şi dispozitivele acestor companii. Ei vor verifice dacă utilizatorii europeni pot avea încredere în confidenţialitatea datelor lor, a precizat Flisek.

La 8 mai, deputaţii germani au cerut oficial să-l poată audia pe fostul consultant al NSA Edward Snowden, ale cărui dezvăluiri sunt la originea scandalului interceptărilor ilegale realizate de SUA în Europa. Documentele făcute publice de Snowden din vara lui 2013 au arătat că NSA a ascultat timp de mai mulţi ani inclusiv telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel.

Aceste dezvăluiri au provocat furie în Germania, unde respectarea vieţii private este un subiect extrem de sensibil, şi au afectat profund relaţia cu SUA, care este în mod tradiţional foarte puternică. (Agerpres)



×
Subiecte în articol: ancheta nsa spionaj NSA